Categories: Новини

Коли водій може відмовитися дути в алкотестер поліцейського

Share

Ситуації, коли водій має право на законних підставах відмовитися дути в алкотестер патрульного, зустрічаються досить часто.

Кожен водій повинен знати, що відмова від процедури огляду на алкоголь фактично прирівнюється до «п’янці» за кермом, загрожує штрафом і позбавленням «прав». Але це зовсім не означає, що громадянин зобов’язаний покірно коритися вимозі правоохоронця дути в першу-ліпшу трубочку.

У вас є повне право ігнорувати таку інформацію, якщо співробітник поліції не склав протокол про ваше відсторонення від керування автомобілем, або ж якщо він оформив його без двох свідків. Тільки при наявності цього документа поліцейський має право пропонувати вам перевірку на алкостестері.

Про всяк випадок вам краще упевнитися, щоб в протоколі було зафіксована дата, час, місце і підстави відсторонення від управління, а також службова посада, звання, прізвище та ініціали працівника, який склав протокол. Крім того, там повинні бути вказані дані про транспортний засіб і про водія, щодо якої порушено справу про адміністративне правопорушення.

Але навіть якщо все правильно оформлена і підписана, у вас ще можуть знайтися вагомі підстави для відмови проходити перевірку алкотестером.

Наприклад, якщо інспектор не продемонстрував вам опломбований засіб вимірювання з читаним клеймом. Або вам не пред’явили свідоцтво про повірку і технічний паспорт на алкотестер.

У вас є всі підстави сумніватися в законності процедури, якщо патрульний дістав уже включений прилад, а одноразовий мундштук не перебував в індивідуальній упаковці.

Крім того, завжди слід пам’ятати, що перевірка алкотестером на місці зупинки буде вважатися доказом сп’яніння тільки в тому випадку, якщо ви самі згодні з його результатами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

З 1 травня водіям заборонено вимикати фари

Водії відіграють важливу роль у забезпеченні безпеки дорожнього руху, беручи на себе відповідальність за власну…

28.04.2024

Експерти виявили екологічну небезпеку від електричних автомобілів

За словами експерта, незважаючи на те, що електромобілі не виробляють викиди при експлуатації, процес їх…

28.04.2024

Аналітики: продажі електрокарів зростуть у 2024 році

Цього року очікується, що глобальний продаж електромобілів досягнуть 17 мільйонів одиниць, про це заявили в…

28.04.2024

Названі найбезпечніші марки авто у світі

Виробники авто постійно вдосконалюють технології, щоб зробити керування максимально безпечним. Зовнішній вигляд, ціна та комфорт…

28.04.2024

Bentley анонсувала новий лімітований спорткар

Влітку 2022 року, за дебютом відкритого спорткара Bentley Mulliner Bacalar, який відродив традицію виробництва ексклюзивних…

28.04.2024

У нового кросовера Kia Sorento 2024 виявлено небезпечні проблеми

У двох Kia Sorentos 2024 року випуску під час дилерського огляду було виявлено несправність гідропідсилювача…

28.04.2024