Експерти закликають Україну до збільшення податків на транспортні засоби

Час читання: < 1 хв.
0
Експерти закликають Україну до збільшення податків на транспортні засоби

Для покращення наповнення державного бюджету Україні необхідно збільшити податки на предмети розкоші. Таку думку висловив регіональний економіст Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Димитар Богов в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”.

На його думку, Україні варто підвищити податки на товари, які в умовах війни можуть вважатися розкішшю, що допоможе поповнити бюджет під час воєнного стану.

Богов також зазначив, що під час війни слід розширити категорію товарів, що відносяться до предметів розкоші, включаючи речі, які зазвичай не підпадають під це визначення.

Ці коментарі стали відповіддю на можливе підвищення податків та зборів, а також введення нових податків в Україні в рамках урядового законопроєкту №11416-д, розробленого Міністерством фінансів.

17 вересня 2024 року депутати Верховної Ради прийняли законопроєкт №11416-д за основу, і наразі він готується до другого читання.

Цей законопроєкт передбачає збільшення податків та зборів, а також введення нових податків з метою наповнення державного бюджету, у якому вже не вистачає 500 млрд грн до кінця 2024 року. Запропоновані зміни повинні допомогти закрити цей дефіцит.

Димитар Богов вважає, що підвищення податків на предмети розкоші є найефективнішим способом наповнення бюджету України. Автомобілі можуть також потрапити до категорії розкоші, що призведе до додаткових податків для автомобілістів. Раніше міністр фінансів Сергій Марченко зазначав, що в умовах війни нові автомобілі не є нагальною потребою, і якщо українці вирішать їх придбати, то повинні також підтримати ЗСУ.

Які саме зміни будуть внесені до законопроєкту №11416-д під час підготовки до другого читання в парламенті, наразі невідомо. Цей законопроєкт викликав різні відгуки, як позитивні, так і негативні.

 

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!