Нові податки на автомобілі в Україні: Що зміниться з 1 жовтня

Час читання: 2 хв.
0
Нові податки на автомобілі в Україні: Що зміниться з 1 жовтня

В Україні можуть підвищити податки та збори й запровадити нові податки, у тому числі на автомобілі, з 1 жовтня 2024 року. Такий прогноз зробив голова Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів Олег Назаренко.

За його словами, вже на цьому тижні профільний парламентський Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики може розглянути доопрацьований законопроєкт щодо підвищення податків і зборів та запровадження нових податків та зборів (замість раніше запропонованого урядового законопроєкту №11416).

Реклама

 

На початку вересня доопрацьований законопроєкт щодо наповнення державного бюджету України зареєструють у Верховній Раді. У вересні народні депутати ухвалять його у першому та у другому читанні, після чого цей закон підпише президент Володимир Зеленський. Олег Назаренко вважає, що податки в Україні підвищать та запровадять нові податки й збори з 1 жовтня 2024 року.

За даними народного депутата Ярослава Железняка, у доопрацьованому законопроєкті немає норми про запровадження військового збору в 15% при першій реєстрації нових та вживаних автомобілів, що викликала різку критику з боку українських автоімпортерів. Її прибрали під тиском автоімпортерів, які стверджували, що військовий збір у 15% при першій реєстрації нових автомобілів призведе до різкого зниження продажів (бо не кожен українець зможе платити додатково за новий автомобіль 180-250 тисяч гривень за реєстрацію). А це замість наповнення держбюджету призведе до зниження грошових надходжень до нього.

Замість військового збору 15% при першій реєстрації нових автомобілів у доопрацьованому законопроєкті, як стверджується, пропонується запровадити податок на перепродаж автомобілів. Що це означає? В Україні вже є такий податок (3%, 4% та 5% залежно від вартості автомобіля). Можливо, цей податок хочуть збільшити.

Також у доопрацьованому законопроєкті пропонується змінити механізм щомісячного авансового платежу податку на прибуток залежно від обсягу резервуарів АЗС.

Тексту доопрацьованого законопроєкту щодо наповнення державного бюджету України на даний момент ще немає у загальному доступі. Подробиці про запровадження нових податків в Україні стануть відомими, мабуть, на початку вересня 2024 року, коли його зареєструють у Верховній Раді.

 

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!