Новини

Експерти передбачають обвал авторинку через нову ініціативу кабміну

Share

Кабінет Міністрів України схвалив зміни до Податкового кодексу, які передбачають введення військового збору в розмірі 15% від вартості автомобіля при його першій реєстрації в Україні. За оцінками представників автомобільного бізнесу, цей податок може серйозно вплинути на ринок нових авто, а продажі вживаних машин можуть повністю перейти в “тінь”.

Податки на нові автомобілі та можливі зміни

Наразі з кожного проданого в Україні нового автомобіля держава отримує 10% від його митної вартості у вигляді мита, 20% ПДВ (вираховується від суми митної вартості та мита) та 5% від ціни авто у пенсійний фонд. За даними, в першому півріччі щомісяця продавалось в середньому 6400 нових автомобілів із середньою митною вартістю 20 тисяч євро. Це приносило бюджету близько 49,9 млн євро щомісяця.

За прогнозами бренд-директора Volvo в Україні Артема Ткаченка, якщо до існуючих податків додати військовий збір у 15%, до бюджету може надходити близько 76 млн євро щомісяця. Водночас Ткаченко вважає, що реєстрації нових авто можуть зменшитися на 35%, оскільки мало хто захоче платити додаткові 200 тисяч гривень за реєстрацію. Це може призвести до того, що загальна сума податків залишиться на попередньому рівні або навіть знизиться.

Наслідки для ринку

В українському офісі концерну Stellantis зазначають, що поки законопроект не ухвалено, ринок може тимчасово зрости через ажіотаж. Однак, 15-відсотковий податок призведе до збільшення вартості авто для кінцевого покупця, що спричинить падіння продажів нових автомобілів та збільшення попиту на вживані авто. Також прогнозується, що скорочення ринку ускладнить утримання штату співробітників у дилерів та імпортерів, і програми підтримки військових та державних служб можуть бути скорочені.

Представники європейського концерну також вважають, що додаткове податкове навантаження ляже на всіх громадян, адже бізнес включить військовий збір у ціну товару. Це унеможливить локалізацію автомобільного виробництва в Україні.

В АВТ “Баварія”, імпортері BMW, Mini та інших європейських брендів, переконані, що новий податок суттєво зменшить попит на нові авто, що в кінцевому підсумку може знизити податкові надходження через зменшення продажів.

Прогнози щодо ринку авто з пробігом

Новий законопроект може підвищити вартість авто при першій реєстрації на 15%, але існує юридична колізія. Імпортери нових авто визначають митну вартість на основі документів з заводу-виробника, яку зменшити неможливо. А для вживаних авто підставою для визначення вартості може стати договір купівлі-продажу чи експертна оцінка з вказаною сумою, що значно менша за реальну.

Голова Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів Олег Назаренко зазначає, що це може стимулювати попит на старі авто з меншою митною вартістю. Експерти прогнозують, що вживані авто за ціною від 10 до 40 тисяч доларів, які вже зареєстровані в Україні, також подорожчають приблизно на 7-10%.

Аргумент міністра

Міністр фінансів Сергій Марченко у інтерв’ю РБК-Україна зазначив, що збільшення податків і введення військового збору – це питання безпеки держави. Він підкреслив, що купівля авто зараз не є критичною потребою, а для сектору безпеки і оборони автомобілі ввозяться без мита та ПДВ. Міністр додав, що запровадження військового збору може частково призвести до тінізації ринку, але це питання до правоохоронних органів.

Підсумки

Новий законопроект про військовий збір при першій реєстрації авто ще не ухвалений Верховною Радою і може зазнати змін. Очікується, що він набуде чинності не раніше вересня, що може викликати тимчасове пожвавлення на автомобільному ринку. Наслідки нової ініціативи уряду будуть відображені у статистиці продажів нових машин за серпень-вересень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Представлено оновлений Volvo XC90 (фото)

Volvo знову оновила свій кросовер XC90, змінивши його дизайн, інтер’єр і оснащення. В оновленій моделі…

04.09.2024

Volvo відмовляється від короткострокових амбіцій у галузі електромобілів

У середу шведський автовиробник Volvo Cars повідомив про коригування своєї стратегії щодо електромобілів. Компанія більше…

04.09.2024

Як може виглядати новий фургон Dacia (фото)

У модельному ряді Renault є чимало комерційних фургонів, проте у румунського суббренду компанії досі не…

04.09.2024

У електрокросовера Hyundai Ioniq 5 з’явилася позашляхова версія

Північноамериканський підрозділ Hyundai представив оновлену версію електромобіля Ioniq 5 для місцевого ринку. В цілому, автомобіль…

04.09.2024

Німеччина запроваджує нові субсидії на електромобілі

Коаліційний уряд Німеччини затвердив план податкових пільг для стимулювання використання електромобілів після того, як минулого…

04.09.2024

Півмільйона і більше: названі найресурсніші двигуни Hyundai та Kia

Півмільйона кілометрів — це величезна відстань. На таку дистанцію можна обігнути Землю по екватору майже…

04.09.2024