В Україні зменшиться кількість фальшивих водійських посвідчень

Час читання: 2 хв.
0
В Україні зменшиться кількість фальшивих водійських посвідчень

В Івано-Франківській області було виявлено злочинну групу, яка займалася виготовленням підроблених водійських посвідчень і свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів, а також їх продажем по всій Україні. Про це повідомив Департамент внутрішньої безпеки Нацполіції України.

Згідно з даними слідства, злочинці виготовляли фальшиві документи в умовах, що відповідали їх місцю проживання, і шукали покупців через соціальні мережі. Вартість підроблених водійських посвідчень, свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів, паспортів та інших документів залежала від складності їх виготовлення.

Реклама

Процес виготовлення фальшивих документів тривав від 5 до 10 днів. Після виготовлення документи надсилалися замовникам поштою по всій Україні.

На підставі цих фактів слідчі поліції розпочали кримінальне провадження за ч.2 ст.199 (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збуту підроблених грошей, державних цінних паперів) та ч.3 ст.358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут або використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.

Кількість учасників злочинної групи наразі не розголошується. Обшуки проводилися в кількох областях, а двох основних фігурантів уже затримано і їм повідомлено про підозру за статтями 199 та 358 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці продовжують вживати заходи для притягнення до відповідальності інших членів злочинної групи. Оскільки розслідування проводить Департамент внутрішньої безпеки Нацполіції, можливо, що серед затриманих є правоохоронці.

Варто зазначити, що підробка водійських посвідчень стала серйозною проблемою в Україні. Для боротьби з цим явищем Кабінет Міністрів України постановив, що до 1 серпня 2024 року всі територіальні сервісні центри МВС повинні перейти на видачу документів для водіїв з посиленим захистом. В 2023 році була прийнята постанова, яка зобов’язує ввести додаткові елементи захисту для водійських посвідчень і свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів.

Нове захисне покриття бланків включатиме спеціальне маркування. У правому нижньому кутку свідоцтв про реєстрацію ТЗ буде розміщено QR-код, який надасть доступ до сайту Головного сервісного центру МВС для перевірки даних.

 

 

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!