Новини

Поліцейські в Україні можуть отримати право використовувати електрошокери

Share

Міністерство внутрішніх справ України пропонує розширити перелік випадків, у яких поліцейські можуть використовувати електрошокери. Кабінет Міністрів вже затвердив відповідний законопроєкт.

Наразі українським правоохоронцям дозволено застосовувати електрошокери лише у двох випадках: по-перше, для відбиття нападу на самого поліцейського, іншу особу чи об’єкт, що охороняється; по-друге, для відбиття атаки агресивної тварини, що загрожує здоров’ю людини чи поліцейського.

МВС пропонує додати три нові підстави для застосування електрошокерів. Зокрема, правоохоронці зможуть використовувати їх при затриманні осіб, підозрюваних у злочинах, які чинять опір чи намагаються втекти, а також під час затримання осіб, що намагаються втекти з-під варти. Водночас, заборонено використовувати електрошокери для ударів по голові, шиї та статевих органах, що передбачено новим законопроєктом.

Очікується, що ці зміни сприятимуть зменшенню застосування вогнепальної зброї поліцейськими, що може допомогти зберегти життя людей.

Зараз законопроєкт, який розширює підстави для використання електрошокерів, ще не зареєстровано у Верховній Раді, тому його текст наразі недоступний. МВС планує подати документ до парламенту найближчим часом. Невідомо, чи буде законопроєкт ухвалено депутатами, адже це вже друга спроба змінити законодавство щодо використання електрошокерів.

Попередня спроба розширення підстав для застосування електрошокерів була в Україні у листопаді 2020 року, коли був зареєстрований законопроєкт №4375, ініційований прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. Проте в квітні 2021 року цей законопроєкт був відхилений народними депутатами.

Нагадаємо, що навесні 2024 року в Україні був прийнятий новий закон про ОСЦПВ №8300, який розширив права поліцейських перевіряти наявність договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності (“автоцивілка”). Тепер поліцейські можуть перевіряти це не лише при складанні протоколів про порушення ПДР або оформленні матеріалів ДТП, а й під час спостереження за дорожнім рухом, включаючи автофіксацію. Це право з’явиться після внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Миськів Роман

Людина яка фанатіє від спортивних автомобілів і полюбляє грати у авмобільні ігри.

Опублікував
Миськів Роман
Tags: Закон

Останні записи

Volkswagen презентував Passat Pro з трьома екранами (фото)

На автосалоні в Тяньцзіні наживо був показаний новий Volkswagen Passat Pro 2025. Ціни на автомобіль…

01.10.2024

Нова Toyota RAV4 змінить зовнішність, але залишиться без нових двигунів

Поточна генерація бестселера Toyota RAV4 випускається протягом останніх 5 років, тому планове оновлення назріло для…

01.10.2024

Купе Rolls-Royce Spectre отримав забарвлення в тонах лунного гало

Ексклюзивну версію електричного купе Rolls-Royce Spectre присвятили місячному гало. Автомобіль пофарбували семишарової фарбою, яка більше…

30.09.2024

Оновлений Ford Equator Sport 2025 року збільшився і змінив дизайн

Ford вирішив освіжити свій кросовер Equator Sport, який продається у Китаї вже майже три роки.…

30.09.2024

Автомеханік розповів, чому важливо зберігати чеки з АЗС після кожної заправки

Дуже часто автомобілі виходять з ладу через неякісне паливо. Однак не завжди проблеми з машиною…

30.09.2024

Експерти знову назвали Mitsubishi Outlander 2024 найкращим сімейним авто року

Американський журнал Green Car Journal опублікував свій щорічний рейтинг найекологічніших автомобілів на 2025 рік. Несподіваним…

30.09.2024