Нові терміни зростання цін на пальне: що очікувати

Час читання: < 1 хв.
0
Нові терміни зростання цін на пальне: що очікувати

Нова можлива дата підняття акцизів на паливо в Україні — 1 вересня. За директором Консалтингової групи «А-95» Сергієм Куюном, цей термін обговорюють як чиновники, так і учасники ринку. Спочатку планувалося підвищити ставки акцизів з 1 липня, але через те, що законопроєкт не пройшов другого читання і не був підписаний президентом, введення було відкладено.

Основною причиною затримки є відсутність єдиної позиції щодо розміру акцизної ставки на скраплений газ. Сергій Куюн оцінив, що через ці дискусії було втрачено 2 місяці та 12 мільярдів гривень бюджетних надходжень. Тепер нові акцизи можуть набути чинності лише з 1 вересня.

Нагадаємо, що у першому читанні депутати не підтримали урядовий законопроєкт щодо пропорційного підвищення акцизів на всі види палива. Замість цього вони підтримали альтернативний проєкт, запропонований нардепом Вікторією Гриб, який фактично є старою версією урядового закону. Згідно з ним, акциз на автогаз до 2028 року буде встановлено на рівні €70 за 1000 літрів.

Це викликало активні дискусії серед учасників ринку, урядовців та депутатів, оскільки така ставка на автогаз означає, що споживачі бензину та дизелю будуть вносити значний внесок у бюджет країни, яка перебуває у стані війни.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!