Новини

Залишать без грошей та водійських прав: коли карають ухилянтів

Share

Чинне законодавство передбачає певні покарання для військовозобов’язаних, які ухиляються від загальної мобілізації.

“Апостроф” в одному матеріалі пояснює, яка відповідальність передбачена за порушення мобілізаційного законодавства.

Ухилення від мобілізації – чи заблокують банківські рахунки

Якщо військовозобов’язана особа не виконує свої обов’язки – їй можуть заблокувати банківські рахунки. Як наголосили у Міноборони, такі санкції застосовуються у випадку, якщо вже ухвалено розпорядження щодо примусового виконання постанови про притягнення особи до адміністративної відповідальності.

Якщо громадянин впродовж 10 діб з моменту отримання повістки не з’явився до ТЦК – працівники військкомату можуть звернутися до суду щодо накладення обмежень на таку особу. У цьому контексті йдеться про тимчасове обмеження виїзду за кордон, обмеження у праві керування транспортним засобом, а також арешт коштів на рахунках у банках чи інших фінансових установах.

Більш детально покарання для військовозобов’язаних розібрало тематичне видання “Судово-юридична газета”. Журналісти наголошують, що виносити постанову про накладення штрафу працівники військкоматів можуть заочно у випадку, якщо особа не з’явилася до ТЦК і не повідомила причину неявки. Однак у військкоматі обов’язково мають бути документи, які підтверджують інформацію про отримання виклику.

Якщо повістку надіслали поштою, належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до ТЦК є:

  • день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;
  • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання, яку особа вказала під час уточнення своїх облікових даних;
  • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання.

Таким чином, як наголошують журналісти, поштове повідомлення, в якому проставлено відмітку про відсутність особи за адресою задекларованого чи зареєстрованого місця проживання, може вважатися підтвердним документом для того, аби не складати протокол, а відразу виносити постанову про накладення штрафу. Підтвердим документом також вважається повідомлення, що особа відсутня за адресою, яку вказала під час оновлення даних. У такому випадку військовозобов’язаних фізичних осіб можуть покарати на 25,5 тисяч гривень, а юридичних – до 59,5 тис.

Якщо особа добровільно відмовляється сплачувати штраф – її банківські рахунки можуть заблокувати, а майно відібрати в межах виконавчого провадження.

Ухилення від мобілізації – чи можуть забрати водійське посвідчення

Якщо військовозобов’язана особа не виконує свої обов’язки – представники ТЦК можуть звернутися до суду, аби притягнути громадянина до відповідальності, зокрема тимчасово обмежити у праві керування транспортним засобом на час загальної мобілізації.

Саме суд має ухвалювати рішення щодо тимчасового позбавлення прав керувати транспортним засобом. Рішення суду у справах щодо порушення мобілізаційного законодавства підлягають негайному виконанню.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Названо несправності які роблять продаж автомобіля вигіднішим за ремонт

Власники вживаних авто рано чи пізно стикаються з вибором: ремонтувати чи продавати свій транспортний засіб.…

19.09.2024

Нова Toyota Camry отримала максимальні 5 зірок у краш-тестах C-NCAP

Нова Toyota Camry вже у продажу і привертає увагу не лише своєю економічністю, а й…

19.09.2024

Автомеханік вказав на слабке місце французьких автомобілів

Існує поширена думка, що найнадійніші автомобілі виробляються в Японії, але багато хто вважає, що європейські…

19.09.2024

Названі найкращі компактні кросовери: рейтинг

Останніми роками автомобільні бренди дедалі більше переходять від традиційних седанів і великих позашляховиків до компактних…

19.09.2024

В Україні скасування ряду автомобільних штрафів: що зміниться для водіїв

В Україні штрафи за порушення правил паркування є одними з найпоширеніших. Багато водіїв, отримавши постанову,…

19.09.2024

Скільки елітних автомобілів придбали українці з початку 2024 року

Відомо, скільки елітних автомобілів зареєстровано в Україні з початку 2024 року. За інформацією "Економічної правди",…

19.09.2024