Новини

Підробляли водійські посвідчення: поліція ліквідувала злочинну організацію

Share

В Україні співробітники правоохоронних органів викрили злочинну організацію, що складається з 10 осіб, які виготовляли і продавали підроблені документи, в тому числі водійські посвідчення, у великих кількостях. Про це повідомила прес-служба Генеральної прокуратури України.

За даними досудового розслідування, обвинувачений організував підпільну друкарню за місцем проживання та на орендованій квартирі. Вони оснастили “друкарню” спеціальним механічним обладнанням (принтери, програмне забезпечення, плівка, пластик, голографічні елементи).

Зловмисник шукав клієнта в Telegram-каналі і сам створив його. Вони надавали підроблені водійські права, посвідчення, довідки, паспорти та інші документи. Вартість 1 підробленого документа варіювалася від 300 до 1500 ієн.

Після отримання передоплати на банківську карту відповідач відправив підроблений документ клієнту поштою. При відправці підроблених документів поштою, щоб” замести сліди”, вони використовували вигадані персональні дані і підроблені документи на себе.

Але конспірація зловмисникам не допомогла. Співробітники правоохоронних органів встановили їх особу і затримали. За місцем проживання обвинуваченого, в автомобілі та за місцем виготовлення підроблених документів були проведені обшуки. Члени цієї злочинної групи діють у Києві, Київській, Дніпропетровській, Харківській, Сумській та Лівенській областях.

За даними фактами слідчі поліції відкрили кримінальне провадження за ч. ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 199 Кримінального кодексу України (Створення, керівництво злочинною організацією та участь у ній, підробка та використання підроблених документів, а також виготовлення, зберігання чи збут підроблених державних цінних паперів чи голографічних захисних елементів).

Організатор цієї злочинної організації поки що перебуває на волі – він за кордоном. Решту 9 фігурантів затримали. Всім фігурантам вже повідомили про підозру у скоєнні злочинів.

Слід зазначити, що в Україні виявляють так багато підроблених водійских посвідченнь, що МВС вирішило запровадити для них і для свідоцтв про реєстрацію ТЗ додатковий захист, щоб було важче їх підробляти. Про це стало відомо наприкінці 2023 року. Не пізніше 1 серпня 2024 року територіальні сервісні центри МВС мають перейти на видачу документів для водіїв із посиленим захистом. Кабмін вже ухвалив відповідну постанову.

У захисного покриття бланків буде спеціальне маркування. У правому нижньому кутку свідоцтва про реєстрацію ТЗ буде нанесено QR-код із посиланням на сайт Головного сервісного центру МВС, щоб можна було перевірити відомості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Зміни у тарифах і штрафах для водіїв: Які нововведення принесуть нові витрати

Водії зобов’язані завжди мати при собі водійські права, техпаспорт та страховку. Якщо ці документи залишилися…

28.08.2024

Експерти назвали електричний кросовер, який не варто купувати у 2024 році

Бум на електромобілі спонукає багатьох автовиробників електрифікувати моделі з легендарними назвами. Це сталося і з…

28.08.2024

Перше офіційне фото Audi Q5 2026 з’явилося в мережі

Audi опублікувала перший тизер наступного покоління Q5, продемонструвавши його високотехнологічні фари та підтвердивши дату презентації…

28.08.2024

Hyundai та Kia виявилися аутсайдерами за надійністю вживаних автомобілів

За останні десять років автомобілі корейських автовиробників зробили значний крок вперед у якості і здобули…

28.08.2024

Водії в ЄС можуть втратити права через несплату штрафів ТЦК

Останнім часом в Україні зросла увага до питання позбавлення водійських прав за порушення мобілізаційних вимог.…

28.08.2024

Компанія Hyundai оголосила про запуск нового трирядного електричного позашляховика IONIQ 9

На заході CEO Investor Day 2024 компанія Hyundai офіційно підтвердила назву свого нового великого електричного…

28.08.2024