З’явилися деталі, як проходитиме в Україні мобілізація авто

0
159

Поки в країні діє воєнний стан, чоловіків призовного віку не тільки можуть мобілізувати, а й відібрати автомобіль на потреби ЗСУ. Нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк у відео, опублікованому в Telegram-каналі Times of Ukraine, роз’яснив, як проходитиме процедура.

Зокрема, у прийнятому днями законопроєкті про мобілізацію залишилася правка, згідно з якою за ухилення від мобілізації можуть відібрати права водія.

Железняк зазначив, що, на його думку, навряд чи це обмеження змусить чоловіків піти добровільно до територіального центру комплектування (ТЦК).

Він вважає, що це недостатній захід. Але при цьому він вважає правильним, що було прибрано такі обмеження, як блокування рахунків у банку або активів.

Також у документі зазначено, що якщо у людини понад два авто, одне може забрати. Нардеп пояснив, що це зовсім так.

Тобто не варто боятися тим українцям, у кого кілька авто у користуванні, що одне точно заберуть для ЗСУ. Желєзняк додав, що теоретично, якщо у юридичної особи кілька автомобілів, то одне можуть вилучити.

Але воно має відповідати вимогам військових, наприклад, це броньований бус, тоді можуть і вилучити такий транспортний засіб. Але це теоретично, нардеп вважає, що на практиці у всіх таких громадян транспортні засоби не забиратимуть.

За словами нардепа, юридичні особи зобов’язані передавати інформацію, яке вони мають у користуванні, тому такі дані є у відповідних структур.

При цьому в документі зазначається, що ТЦК можуть звертатися до МВС України для отримання даних щодо автомобілів, які перебувають у власності підприємств та громадян для виконання ними військово-транспортного обов’язку. Ця норма прописана й у законах про воєнний стан.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!