51 000 грн штрафу та позбавлення прав: Рада може посилити покарання для водіїв

0
802

Штрафи за відмову пропустили спеціалізований транспорт можуть вирости до 51 000 гривень. Також водіям загрожуватиме позбавлення прав на 5-10 років.

У Верховній Раді пропонують суттєво посилити відповідальність за ненадання переваги транспортним засобам, які мають на це право. Відповідний проєкт закону №11111 вже зареєстрували в парламенті.

Законопроектом пропонується збільшити штраф з 17 до 25 500 гривень за ненадання переваги в русі транспортному засобу швидкої медичної допомоги, поліції, пожежної або аварійно-рятувальної служби з увімкненим світловим або звуковим сигнальним пристроєм.

Аналогічні штрафи передбачені за ненадання переваги в русі маршрутному транспорту (в тому числі транспорту, що перевозить дітей), а також за рух або зупинку на смузі для громадського транспорту.

Якщо такі правопорушення створюють загрозу життю або здоров’ю людей, штраф збільшується до 34 000 – 51 000 гривень. Водіїв також можуть позбавляти прав на строк від п’яти до десяти років.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, якщо спеціальні автомобілі не матимуть пріоритету, вони не зможуть швидко виконувати свої обов’язки. Зокрема, екстрена медична допомога повинна надаватися протягом 10 хвилин у межах міста і протягом 20 хвилин за межами міста. Недотримання цього стандарту ставить під загрозу життя людей.

Штраф за непропуск швидкої допомоги або поліції наразі становить лише 680 гривень. У США він становить 700 доларів.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!