Гайки закрутять – експерт про нові штрафи для водіїв

0
412

Депутати пропонують підвищити штраф для водіїв, які не користуються пасками безпеки.

Проект закону № 8492 зареєстрували у Верховній Раді 18 червня.

Зараз штраф за ігнорування паска безпеки в Україні становить 51 грн. Пропонують підвищити до 850 грн.

– Думаю, зміни приймуть. Всі українські закони, які так чи інакше закручують гайки щодо водіїв, приймають без будь-яких перешкод, – каже Gazeta.ua автоюрист Вадим Володарський.

Чому саме зараз вирішили підвищити штраф?

– Все через політику. Стартує передвиборчий цикл. З одного боку, наш уряд ніби почав турбуватися про безпеку на дорогах. З іншого, в нашій країні можна спостерігати соціально-політичну ситуацію, коли відбувається видорозподіл між водіями і пішоходами. Тому будь-які ініціативи зі збільшення відповідальності для водіїв – це популістський захід. Він спрямований на підвищення популярності серед тих, хто не любить авто.

Наші водії підсвідомо не цінують життя і через це часто нехтують правилами безпеки

На скільки паски безпеки зменшують травмування під час ДТП?

– Вони фактично унеможливлюють травмування через контакт із елементами салону авто. Водія з кермом. Пасажира з передньою панеллю автомобіля чи лобовим склом. Дуже часто після ДТП можна побачити характерні пошкодження на лобовому склі, якщо людина знехтувала ременем безпеки. Якщо людина була не пристебнута під час аварії, то при перекиданні авто її просто викидає з нього.

Лише 15% українських водіїв використовують пасок безпеки. Чому так мало?

– По-перше, це показує загальний рівень культури українських водіїв. По-друге, це та ситуація, коли водіям щось забороняють і вимагають, а вони принципово відмовляються виконувати. По-третє, це стосується загального ставлення до водіння в Україні. Наші водії підсвідомо не цінують життя і через це часто нехтують правилами безпеки.

Як фіксуватимуть порушення закону?

– Це стане великою проблемою. Кожен водій, якого зупининять і захочуть оштрафувати за непристебнутий пасок безпеки, може сказати, що він був пристебнутий. А поки поліцейський дійшов до авто, водій відстебнув його. Штраф накладатимуть за словами поліцейського.

Це ще один крок до збільшення жорсткості щодо українських водіїв

Як поліція доводитиме, що водій був не пристебнутий?

– Складатимуть постанову на чесне слово поліцейського. Жодна зі сторін не матиме чітких доказів порушення чи виконання закону. Спростувати щось буде важко. Почастішають випадки необґрунтованого штрафування.

Українське населення підтримає таку ініціативу щодо підвищення штрафу?

– Тим, хто не має автомобілів, практично все одно. Водії, не залежно від того, пристебуються чи ні, можуть бути проти. Бо це ще один крок до збільшення жорсткості щодо українських водіїв.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!