Ціна автогазу та бензину в Україні може зрівнятися: деталі

0
2232
До такого несподіваного результату може призвести до вирівнювання акцизів для різних видів палива.

Український парламент розглядає можливість значного підвищення акцизів на скраплений газ за ініціативою деяких народних обранців. На думку інсайдерів, акциз може зрости з 42 до 169 євро за тисячу літрів. Ця ідея отримала підтримку від голови Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данила Гетьманцева, який вважає навіть цей підвищений рівень акцизу недостатнім. Він висловив бажання подальшого підвищення акцизів у майбутньому.

Відповідна заява пролунала під час засідання парламентського комітету 15 листопада. Пропозиція викликала різні реакції серед експертів та громадськості. Директор Консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн, підтримує рішення народних обранців, про що він розповів у коментарі виданню НВ.

Пропонований акциз на двадцять відсотків нижчий за той, що стосується бензину. Логіка такого рішення полягає в тому, що енергетична цінність автогазу менша, а витрата більша, приблизно на двадцять відсотків порівняно з бензином. Нещодавно Україна мала один із найнижчих акцизів на скраплений газ. Ця стратегія була запроваджена п’ятнадцять років тому з метою популяризації цього виду палива серед населення, коли воно ще не було популярне серед українців.

Цей досвід був запозичений з Європи, і незабаром поставлених цілей було досягнуто. Україна стала світовим лідером із використання автогазу для транспорту. Наприклад, 2021 року приблизно одна третина всіх заправлених автомобілів користувалася автогазом. Україна потрапила до п’ятірки країн із найбільшим попитом на це паливо.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!