Швидко та недорого: ТОП-10 доступних спорткарів із пробігом із США

0
257

Поки автомобільний ринок США повільно, але чітко занурюється у вир «кросоверного» божевілля, любителі спорткарів потирають руки. Американці потроху позбавляються таких машин, значить непоганий варіант можна придбати за дуже осудні гроші!

Автомобільні сноби колись називали подібні машини “спорткарами для бідних”. Але це у минулому. Тепер авто, які (навіть із натяжкою) можна віднести до спорткарів, новими коштують непристойно дорого. Вихід, звичайно, є придбати машину з пробігом.

Фахівці Cargurus та InterCargo відібрали 10 швидких і при цьому доступних за ціною машин. Погнали!

1.Volkswagen Jetta GLI

  • Двигун: 2,0 л, 228 л.с.
  • Коробка передач: МКПП
  • Привід: передній
  • Максимальна швидкість: 206 км/год

Volkswagen Jetta створювався як сімейний седан, але з кожного правила є винятки. У нашому випадку винятком є ​​Jetta GLI з 2-літровим турбодвигун, що видає 228 к.с. У пару до цього швидкого двигуна пропонується 6-ступінчаста МКПП або 7-ступінчаста коробка передач з подвійним зчепленням. Плюс спортивно налаштована підвіска, що дозволяють отримати порцію задоволення від динамічної їзди.

Звичайно, всередині базова GLI не така шикарна, як її аналог Golf GTI, але це легко можна виправити: існують особливі комплектації на кшталт Autobahn, в яких до стандартного обладнання додані 10,3-дюймова цифрова панель приладів, панорамний люк і спортивні вентильовані передні сидіння. Той факт, що салон седана Jetta GLI просторіший, ніж у хетчбека GTI – ще один плюс, про який не слід забувати.

На дорозі Jetta GLI поводиться як пристойна леді, і не шукає пригод на стороні, якщо взута в якісну гуму. Прискорення м’яке, від 0 до 100 км/год – лише за 6 секунд. Втім, GLI – це не стільки про хорошу швидкість, скільки про відмінну керованість.

2. Subaru WRX

  • Двигун: 2,0 л, 268 л.с.
  • Коробка передач: МКПП/CVT
  • Привід: повний
  • Максимальна швидкість: 240 км/год

Subaru WRX випускався у п’яти комплектаціях: WRX (базова), Premium, Limited, STI та STI Limited. У престижних збірках машина і на вторинному ринку може коштувати близько $30 тис. Але, на нашу думку, варто взяти саме базову версію: у плані потужності та швидкості ви нічого не втратите. Ну, а комфорт… це не головне для фанатів WRX.

Зрештою, седана більшої потужності, з повним приводом (5-місний!) і за розумнішу ціну просто не знайти.

Навіть базовий 2-літровий двигун WRX (268 л.с.) потужніший за більшість силових агрегатів, якими оснащують однокласників. Цей мотор гарантує швидке прискорення та рідко відчуває дефіцит потужності.

До речі, 2022 року модель оновили. Базовим для неї став ще “зліший” 2,4-літровий турбомотор. Хоча “конячок” у нього додалося небагато (271 к.с.), з апетитом все гаразд (12,4 проти 11,4 л/100 км у попередника).

Базові WRX оснащені чудовою системою повного приводу Subaru та 6-ступінчастою механічною трансмісією. CVT – всього лише опція (на щастя, що не позбавляє задоволення від їзди на WRX).

Якщо дуже коротко, WRX – найкращий варіант повнопривідного фан-кара, що залишився на ринку після виходу з нього Mitsubishi Lancer Evolution.

3. Volkswagen Golf GTI

  • Двигун: 2,0 л, 241 л.с.
  • Коробка передач: МКПП
  • Привід: передній
  • Максимальна швидкість: 250 км/год

VW Golf GTI, як і раніше, залишається «королем гори» серед жвавих п’ятидверних хетчбеків. Чотирьохциліндровий турбодвигун цього авто розвиває потужність в 241 к.с., 6-ступінчаста механічна коробка передач працює напрочуд плавно.

GTI чудово їде та керується. Найлегше натискання на педаль акселератора “пришпорює” двигун. Мабуть, мотор і трансмісія цієї машини – серед самих гармонійних пар серед “однокласників”, чий цінник нижчий за $30 тис.

Оснащення теж не підкачало. Вже базова комплектація S має на борту просунуту інформаційно-розважальну систему із сенсорним екраном, підтримкою Apple CarPlay та Android Auto, системою голосового керування та навігацією.

Крім того, Volkswagen пропонує важливі опції безпеки, включаючи систему попередження про лобове зіткнення та адаптивний круїз-контроль. Щоправда, не завжди вони постачаються у базовому пакеті.

Ну і головне: п’ятидверний GTI не тільки швидкий, а й вельми практичний – настільки, що годиться не лише на роль гарячого хетчу, а й сімейного авто.

4. Mazda Miata

  • Двигун: 1,5 л, 106 л.
  • Коробка передач: МКПП/АКПП
  • Привід: передній
  • Максимальна швидкість: 220 км/год

Mazda Miata, раніше відома як Mazda MX-5, – мабуть найстильніший серед недорогих спорткарів. Дивлячись на цей двомісний родстер з тканинним дахом, що складається за допомогою електроприводу, не віриться, що новим (у початковій комплектації) він коштував менше $30 тис.

Базова Miata оснащена 2-літровим двигуном потужністю 181 к.с., поставляється із заднім приводом та механічною коробкою передач, так що її керування – справжня пригода.

Інформаційно-розважальна система – із сенсорним екраном, підтримкою Apple CarPlay та Android Auto, Bluetooth та нечастим нині програвачем компакт-дисків – доступна у всіх комплектаціях.

Габарити Miata одночасно її плюс, і мінус. Машина тісна навіть для двох. Але 181 л.с. під капотом малюки творять дива: автомобіль здатний розігнатися до сотні менш ніж за 6 секунд.

Керованість автомобіля фантастична, за цим параметром він порівняний з набагато дорожчими Jaguar F-Type або Porsche Boxster. При цьому коштує машина, нагадаємо, набагато менше.

Miata не тільки приносить задоволення від водіння, а й демонструє один з найкращих показників економії палива в класі спорткарів, витрачаючи з МКПП до 9 л/100 км у місті та до 7 л/100 км на шосе.

5. Honda Civic Type R

  • Двигун: 2,0 л, 306 л.с.
  • Коробка передач: МКПП
  • Привід: передній
  • Максимальна швидкість: 225 км/год

Honda Civic Type R – крутий спорткар, це аксіома. Машина регулярно встановлює рекорди на найвідоміших гоночних трасах світу і не перший рік красується в списку найшвидших з колись створених передньопривідних авто.

Civic із шильдиком “Type R” розганяється від 0 до 100 км/год всього за 4,9 секунди. У цьому нагорода 2-літрового двигуна з турбонаддувом потужністю 306 к.с.

Ну а заслуга дизайнерів – у тому, що салон Type R виглядає як салон звичайного Civic! У ньому цілком комфортно, тож подорож з пункту А до пункту Б не завдасть пасажирам клопоту.

Якщо плануєте відправитися подорожувати в компанії трьох друзів, і на шляху трохи запалити, Type R – те, що вам потрібно.

6. Genesis G70

  • Двигун: 2,0 л, 255 л.с.
  • Коробка передач: МКПП/АКПП
  • Привід: передній
  • Максимальна швидкість: 240 км/год

Незважаючи на те, що Genesis є суббрендом Hyundai, власники автомобілів цієї марки не комплексують. Зрештою, від провідних японських марок також відбрунькувалися суббренди, і цінують їх не менше, ніж «батьків».

Базовий G70 оснащується 2-літровим двигуном з турбонаддувом потужністю 252 л. і працює або в парі з 8-ступінчастою АКПП або з 6-ступінчастою МКПП. При цьому авто не передній, а задній привід. Доступний також 3,3-літровий двигун V6 з подвійним турбонаддувом потужністю 365 л. (Але ціна авто, яким він оснащений, летить за $40 тис.).

Салон G70 – зразок стилю та якості. Завдяки цьому здається, що машина недооцінена. Втім, нам це лише на руку.

Технічно машина також добре підготовлена. Підтримка Apple CarPlay та Android Auto – вже в базі, як і набір систем допомоги водієві. В останній включені активні системи утримання смуги руху, автономного екстреного гальмування тощо.

7. Kia Stinger GT

  • Двигун: 2,0 л, 252 л.с.
  • Коробка передач: МКПП/АКПП
  • Привід: передній
  • Максимальна швидкість: 240 км/год

Kia Stinger – прямий родич Genesis G70 та має схоже оснащення. Навіть двигуни у них практично однакові – базовий 2-літровий турбомотор на 255 л. та опціональний V6 об’ємом 3,3 л.

Інтер’єр Stinger також приємний для ока. У машині без проблем розміщуються п’ять пасажирів (втім, високим людям на задніх сидіннях фастбеку буде не дуже комфортно – похилий дах урізає простір над заднім рядом).

На дорозі великий Stinger відчувається як в’язка малолітражка – дається взнаки правильно налаштована підвіска і рульове управління. 8-ступінчаста автоматична коробка передач не така досконала, як у європейських конкурентів Stinger, але із завданням зробити водіння машини захоплюючим справляється.

За звичками Stinger швидше схожий на grand touring, ніж на спорткар, хоча потужності в ньому більше.

8. Hyundai Veloster N

  • Двигун: 2,0 л, 275 л.с.
  • Коробка передач: МКПП/АКПП
  • Привід: передній
  • Максимальна швидкість: 250 км/год

Veloster N – дуже гарячий тридверний хетчбек, і це відбивається на його ціннику.

У той час як звичайний Veloster у базовій версії вважається одним із найдешевших нових автомобілів у США і коштує близько $19 тис., комплектація N стартує з позначки $32 тис.

Замість 147 «коней», звичайних у “базі”, N-ка вичавлює з 2-літрового двигуна з турбонаддувом аж 275 л.с.!

До 2022 модельного року “у стандарті” двигун агрегатувався з 6-ступінчастою МКПП, але з середини 2021 року на Veloster N почали встановлювати і 8-ступінчасту АКПП з подвійним зчепленням, підкермовими пелюстками перемикання передач та системою дистанційного керування запуском. Раніше такий пакет був доступний як опція і коштував $2100, тепер став базовим.

Як відомо, якщо швидкісна машина недорога, значить, виробники на чомусь у ній заощадили. У Hyundai цим “чимось” явно є салон автомобіля з надлишком жорсткого пластику. Через темне оздоблення інтер’єру машини, і тісноти в ній, не залишає відчуття, що ти застряг у вузькій печері.

Втім, хто звертає увагу на такі дрібниці у хот-хетчі? Одне натискання на педаль газу та через 5,1 сек. машина вже мчить ніс-до-носу з конкурентами, ціна яких на десятки тисяч вища!

9. Dodge Challenger R/T

  • Двигун: 5,7 л, 375 л.с.
  • Коробка передач: МКПП/АКПП
  • Привід: задній/повний
  • Максимальна швидкість: 260 км/год

Dodge Challenger R/T – один з найгабаритніших авто в цьому Топ-10, і найбільш архаїчний з точки зору конструкції. Але жодному з тих, хто купив цього монстра, не спадає на думку скаржитися на застарілу платформу.

75-сильний двигун V8 у парі з 6-ступінчастою «механікою» відмінно справляється з вагою Challenger: на дорозі машина поводиться трохи гірше за grand tourer.

Мабуть, R/T – найбільш оптимальна версія Challenger, хоча його можна знайти і з двигуном більшої потужності – наприклад, 717-сильним турбомотором V8 (комплектація SRT).

У будь-якому випадку, якщо ви шукаєте класичний маслкар із ціною до $40 тис., Challenger – у перших рядках списку.

Цікаво, що в інтер’єрі цього авто повно деталей родом з 1970-х, але при цьому воно, як правило, оснащене новітніми технологіями для комфорту та розваг.

Наприклад, інформаційно-розважальна система Dodge Uconnect підтримує функції підключення телефону CarPlay та Android Auto, які недоступні й у новіших авто. Крім того, опціонально у Challenger встановлені всі сучасні системи допомоги водієві. Врахуйте лише, що кожна з них додає до цінника авто певну суму.

10. Ford Mustang GT

  • Двигун: 5,0 л, 460 л.с.
  • Коробка передач: МКПП/АКПП
  • Привід: передній
  • Максимальна швидкість: 250 км/год

Ford Mustang – один з лідерів у класі спортивних автомобілів завдяки збалансованій керованості, потужним двигунам, практичному салону, а також хорошим показникам безпеки та надійності. Комплектації EcoBoost та GT доступні в кузовах купе та кабріолет, вищі – тільки в кузові купе.

У США ви можете купити абсолютно новий Ford Mustang GT із 460-сильним 5-літровим V8 менш ніж за $40 тис. (300-сильний V6, яким раніше комплектувалися версії GT, зняли з виробництва ще 2018 року).

Машина з базовим 2,3 літровим двигуном (310 к.с.) коштуватиме приблизно $10 тис. дешевше. Але це буде все-таки справжній Mustang – з “важким” завдяки спортивній вихлопній системі двигуном, “механікою” (втім, опціонально доступна і 10-ступінчаста АКПП) і неймовірно чуйним управлінням. Єдиний недолік GT – це машина лише для двох.

Стандартні функції GT включають інформаційно-розважальну систему із сенсорним екраном та програмною оболонкою Ford Sync 3. Вона не така химерна та барвиста, як система Dodge Uconnect, зате більш зрозуміла у використанні. Саме це і потрібно при агресивному керуванні Mustang.

Як і конкуренти, Ford пропонує кілька систем безпеки Mustang GT, але все – опціонально. Тому перед покупкою обов’язково вивчіть, які з них входять до пакету допомоги водієві.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!

ПОШИРИТИ
Кондитер в минулому (професія яка немає ніякого відношення до автомобілів). З 2015 року роблю вигляд, що щось розумію в машинах.