Порівняння електромобіля BMW iХ із традиційним BMW Х5: що краще

0
406

Дедалі більше покупців починають виявляти інтерес до електромобілів. Цей транспорт приваблює не лише своєю екологічністю, а й нижчою вартістю обслуговування, експлуатації, високим рівнем безпеки. Купивши електрокар, ви зможете заощадити на бензині значну частину коштів. Нижче ми поговоримо про те, чим електрокари кращі за бензинові автомобілі, порівняємо електрокар BMW iХ з бензиновим аналогом BMW Х5.

Порівняння електрокара BMW iХ з бензиновим автомобілем BMW Х5

Що краще: електрокар чи автомобіль із ДВС? Таке питання ставлять останнім часом багато хто. Щоб з’ясувати це, проведемо порівняння електрокара BMW iX та автомобіля BMW X5.

Зовні ці автомобілі відрізняються незначно, вони мають однакові розміри. BMW iX відрізняють легендарні гігантські “ніздрі”, які мають незвичну функцію. Вони суцільні, не призначені для охолодження радіаторів, але прикривають масив камер, радіаторів та інших датчиків, що забезпечують напівавтономне керування. При цьому зроблені ці «ніздрі» із «самозаживаючого» матеріалу. Невеликі пошкодження на них затягуються самостійно за добу за плюсової температури.

Ще однією фішкою цього авто є саундтрек, який написав Ганс Циммер. Знаменитий композитор створив для автомобіля унікальний голос, з яким BMW iX набирає швидкість і гальмує. Адже рух у абсолютній тиші може бути небезпечним, особливо для пішоходів.

Зі зовнішніх деталей також можна виділити безрамкові двері з відсутністю рукояток. Вони відкриваються під час натискання кнопки. У цього авто найтонші фари серед BMW.

Плюси електрокара BMW iX:

  • Економія бензину. Власники електрокарів заряджають свій транспорт за допомогою звичайної розетки або спеціальної зарядної станції. Вартість 1 кВт електроенергії нижча, ніж 1 л бензину. Тому можна з упевненістю сказати, що утримання електромобіля обходиться дешевше ніж бензинового авто.
  • Простіше обслуговування. Електрокари відрізняються більш простою конструкцією, що полегшує процес їх експлуатації. Вам доведеться відвідувати СТО не частіше ніж 1 раз на 2-3 роки. Сучасні електромотори не вимагають серйозного обслуговування, оскільки в них немає деталей, що швидко зношуються. Олію в редукторі електрокарів потрібно міняти набагато рідше, ніж у автомобілі з двигуном внутрішнього згоряння або не потрібно міняти зовсім. У регулярне ТО входитиме зміна салонного фільтра, долив антифризу, перевірка світлотехніки. Все це обійдеться набагато дешевше, ніж бензинового авто.
  • Економія на парковці. У Москві власники електрокарів можуть паркувати автомобіль безкоштовно на вулично-дорожній мережі міста. Головне, щоб транспорт був зареєстрований у ДІБДР як електромобіль, а не як гібрид. У деяких інших містах, наприклад, у Воронежі та Санкт-Петербурзі, для безкоштовної стоянки потрібно отримати спеціальний дозвіл на паркування. Також уряд Росії планує з 2022 року запровадити безкоштовний проїзд для електричного транспорту платними ділянками федеральних доріг.
  • Можна не сплачувати транспортний податок. Уряд стимулює розвиток електричного транспорту, тому надає пільги його власникам. Фізичні особи, які проживають у Москві, на яких оформлені автомобілі, обладнані електричними двигунами, з 1 січня 2020 року було звільнено від сплати транспортного податку незалежно від потужності автомобіля. Цей податок також скасовано у низці інших областей.
  • Тиша у салоні. Зазвичай електромобілі працюють тихо. Сторонні звуки можна почути тільки при їзді на дуже високій швидкості.
  • Безпека. Більшість електромобілів обладнано сучасними системами, що забезпечують високу безпеку.
  • Екологічність. Оскільки електрокари не утворюють шкідливих вихлопів, вони не забруднюють атмосферу.

Проте деякі люди не поспішають купувати електромобілі. Причиною цього є мінуси цього виду транспорту:

  • Недостатня кількість станцій для заряджання. Якщо великих містах ще є спеціальні станції, то маленьких містах їх може бути взагалі. Якщо ви вирушаєте на такому авто у тривалу дорогу, у дорозі можуть виникнути проблеми із підзарядкою автомобіля.
  • Невеликий запас ходу. На одному заряді вам не вдасться проїхати далеко. Як правило, електрокар проїжджає близько 200 км, перш ніж повністю витратити заряд батареї. Більш сучасні електромобілі можуть проїжджати однією заряді до 500-700 км.
  • Тривала зарядка автомобіля. Перш ніж батарея розрядиться повністю, пройде 6-10 годин. Це набагато довше, ніж заправлення авто бензином.

Незважаючи на те, що електрокари мають невисоку вартість обслуговування та експлуатації, вони не поступаються за технічними характеристиками авто з ДВЗ.

Наприклад, BMW iX обладнаний двома електромоторами на кожну вісь, сумарна потужність яких складає 500 кінських сил. При цьому потужність BMW X5 складає 113 кінських сил. Електрокар iX розганяється до 100 км/год за 5 секунд, а BMW X5 – за 5,6 секунд.

Електромобіль має покращену аеродинаміку: коефіцієнт лобового опору складає всього 0,25, що дозволяє виграти близько 65 км. дистанції. Виграє електрокар і по бортовій електроніці. BMW iX оснастили стільниковим модемом 5G, 30 антенами, величезною кількістю сенсорів та процесорів, що обробляють величезну кількість даних у режимі теперішнього часу. При максимальному навантаженні системи кросовера здатні пропускати близько 30 Гб інформації на секунду.

BMW iX є частиною колективного розуму. За рахунок 5G-модему відомості про ситуацію на дорозі передаються на центральний сервер, де нейронна мережа на основі даних від інших електромобілів цієї моделі дає підказки про настройки, що рекомендуються в даний момент часу. Наприклад, якщо один BMW iX раптово потрапить до ями, наступний BMW iX дізнається про неї заздалегідь і пом’якшить підвіску.

Незважаючи на велику кількість різних технологій, виглядає BMW iX дуже лаконічно як зовні, так і всередині. Інтер’єр виконаний у мінімалістичному стилі. Тут мінімум важелів та кнопок, динаміки аудіосистеми замасковані, є лише пара цифрових дисплеїв. Восьмикутне кермо символізує перехід у нову еру водіння. Кермо у BMW iX так само зручне, як і у BMW X5, але при цьому в нього вбудований LED-індикатор, який показує ручний режим руху або автоматичний. BMW iX оснастили автопілотом третього рівня. Водій зможе пересуватися шосе, не тримаючи руки на рульовому колесі постійно.

Підіб’ємо підсумки порівняння електрокара BMW iX і автомобіля BMW X5. Можна сказати, що iХ більше схожий на автомобіль майбутнього. У нього краща аеродинаміка, в салоні більше місця. При створенні цього авто використовувалися останні технології. Безпека електрокара знаходиться на найвищому рівні, кузов посилено на скручування. При цьому автомобіль відрізняється невисокою ціною обслуговування. Якщо ви ще думаєте про те, що придбати: електрокар або авто на бензині, зверніть увагу на переваги електричних автомобілів.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!

ПОШИРИТИ
Людина яка фанатіє від спортивних автомобілів і полюбляє грати у авмобільні ігри.