Назвали 5 переваг автомобілів з кузовом седан у порівнянні з хетчбеками, універсалами, SUV та MPV

0
1091

Седан – це триоб’ємний тип кузова легкового автомобіля з чотирма дверима, двома рядами сидінь (5 місцями) та багажником, структурно відокремленим від салону. Заднє скло в седані завжди жорстко закріплене у віконній рамці і не піднімається з кришкою багажника, хоча спинка заднього сидіння може бути обладнана лючком, або відкидатися для перевезення довгих предметів.

Експерти вирішили приділити трохи уваги цьому самому традиційному і впізнаваному типу кузова, розповівши про 5 об’єктивних переваг седанів поряд з іншими автомобілями.

1. Зовнішній вигляд та імідж

Що там не кажи, але найвищий рівень естетичності завжди мали автомобілі у триоб’ємному кузові. Крім седанів сюди належать ще купе, а також кабріолети/родстери. Триоб’ємний кузов – це той, де підкапотний простір, салон і багажний відсік є чітко відмежованими три «об’єми», тобто окремо виділені частини корпусу машини. Не дивно, що саме автомобілі класу седан, купе, кабріолет або родстер – це свого роду класика жанру, це традиційні типи кузовів, в яких машини випускаються з витоків автопромисловості.

Седан це про стиль, елегантність, стрімкість, престиж… Вони органічні в будь-якому контексті, чи це буде поїздка в клуб чи ресторан, сімейна вилазка на природу чи бізнес-зустріч у столиці. Седани мають більше статусності та збалансованості у своєму вигляді, ніж інші автомобілі. Ця теза десятиліттями супроводжує автомобільну промисловість та культуру в усіх країнах світу, десь менше, більше. Однак вона є і витоки її цілком очевидні.

2. Комфорт та конфіденційність

Завдяки тому, що багажний відсік у седанах наглухо відмежований від салону, пасажири можуть насолоджуватися тишею та не відчувати звукового дискомфорту. Адже всі ті речі, які складаються в багажнику, вся поклажа, інструменти, інвентар чи просто «мотлох» – все це стукає одне про одного, дзвенить і рано чи пізно шумить під час руху, маневрів, поворотів або на нерівностях.

Крім того, седани зберігають більш високий рівень приватності для своїх власників, адже ніхто зовні не побачить, що у вас є в багажнику. І не проб’є просто так каменем шибку, щоб дістати це.

3. Практичність

Аеродинаміка триоб’ємного кузова працює таким чином, що повітряні потоки проходять заднє скло, не надаючи сприятливих умов завихренню пилу, бруду, води на нього.

Крім безпосередніх спостережень, підтверджує цей факт відсутність у седанів (як і купе або кабріолетів/родстерів) заднього склоочисника. Кожен хетчбек, універсал, SUV, мінівен або “бус” має його, але оскільки він очищає дуже обмежену зону, то все одно вся задня частина авто завжди є “запиленою”, включаючи скло. Тим більше в Україні, де на вулицях та дорогах хронічно купа бруду, піску, землі, дорожніх реагентів (взимку). Седани ж позбавлені участі завжди бути в болоті позаду, що робить їх більш практичним вибором у цьому плані теж.

Оскільки салон і багажник у седанів повністю відсепаровані, пічка в 4-дверному кузові прогріває менший обсяг повітря, тільки для пасажирів. І, як наслідок, робить це швидше.

5. Дещо краща економічність та безпека

Менш очевидною, проте також перевагою 4-дверей над 5-дверними машинами є їх дещо менші (зазвичай) показники витрати пального завдяки тій же найкращій обтічні.

Також можна додати кілька слів у огляді безпеки. Наявність за заднім сидінням седанів додаткового поперечного ребра жорсткості робить їх пасажирів більш захищеними при забитих місцях у задню частину кузова. При перевертанні менша площа даху седанів у деяких випадках сприяє вищій витривалості.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!