Який автомобіль найбезпечніший: седан, позашляховик чи мінівен

Фахівці розрахували шанси на виживання водія та пасажирів у різних авто.

0
612

Щорічно у дорожньо-транспортних пригодах у всьому світі гинуть десятки тисяч людей. Справа в тому, що сучасні автомобілі безпечніші, ніж ті, що були 20-30 років тому, але електроніка часто безсила проти основних законів фізики.

І все ж – який клас автомобілів найбезпечніший? 

В інструкції по роботі зі своїми автомобілями виробники заявляють, що системи безпеки допомагають водієві, але він відповідає за те, що відбувається. Фахівці Американського інституту страхування безпеки дорожнього руху (IIHS) вивчили статистику ДТП зі смертельним наслідком та виявили, що ймовірність смерті обернено пропорційна розміру автомобіля.

Наприклад, якщо в сегменті повнорозмірних седанів ймовірність загинути в аварії становить 36 випадків на кожні 10 мільярдів миль, то для пасажирів компактних автомобілів цей показник вдвічі вищий – 78 на кожні 10 мільярдів миль. Різниця між компактними кросоверами і великими позашляховиками ще значніша – маленькі позашляховики в 4 рази небезпечніші за великі.

З урахуванням різних сегментів загалом середня смертність на 10 мільярдів миль серед автомобілів становить 36, серед позашляховиків – 19, а серед пікапів – 18 випадків. Найнижчий відсоток ДТП зареєстрований у мінівенів – 15 смертей на кожні 10 мільярдів миль, але тут причини не так у розмірах, як у способі водіння. Водії мінівенів просто схильні менше прискорюватися або значно меншою мірою ігнорувати правила дорожнього руху.

Повідомляється ще про одне – у 1980 році було зареєстровано 22,5 смертей на 100 000 осіб, тоді як у 2019 році цей показник становив 11 смертей на 100 000. І це означає лише одне – автомобілі стають безпечнішими, але водночас немає можливості впливати на такі фактори, як недотримання правил дорожнього руху, дорожні умови, стан дорожнього покриття та на нерозсудливість водіїв.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!