Categories: Авто

Експерти розповіли про правила прогрівання сучасних двигунів

Share

Названі фактори, що впливають на прогрів двигуна.

Перш за все, необхідно відзначити те, що на час прогріву двигуна впливає температура навколишнього повітря і сила вітру, навантаження на двигун і частота обертання колінвала, а також алгоритм роботи обігрівача салону.

Не варто забувати і про те, що на прогрів впливають конструктивні особливості агрегату. Фахівці відзначили, що атмосферний мотор прогріється швидше, ніж наддувний бензиновий двигун. Важливим параметром є і матеріал, з якого виготовлений блок циліндрів. Алюміній має коефіцієнт теплопровідності 236 Вт / м2 при питомій теплоємності 930 Дж / (кг * К), для чавуну ці параметри становлять 42 Вт / м2 і 540 Дж / (кг * К).

Чавун мало віддає тепло назовні, а на прогрів блоку йде менше часу. А різниця у вазі, завдяки сучасним технологіям лиття, практично не відчутна. Зараз суто алюмінієві блоки зустрічаються дуже рідко. На стінках циліндрів подібних деталей наноситься покриття типу «нікасил» і «алюсил». Експерти наводять як приклад двигуни серій M52 і M60 об’ємом від 2,0 до 4,0 літрів. На цих моторах стінки циліндрів мали нікель-кремнієве покриття, проте вже при досягненні пробігу близько 100 тис. кілометрів на стінках могли з’явитися пошкодження. Все це призводило до пошкодження моторів, які офіційно вважалися неремонтопридатними. Теплопередача при товщині стінок 0,2; 0,3 мм не впливала на прогрів.

Серед сучасних алюмінієвих блоків з чавунними тонкостінними гільзами можна виділити двигуни концернів Hyundai-Kia, VW Group і Renault-Nissan, проте існують і такі винятки як мотор Renault K4M з блоком з чавуну. Чавунна стінка не робить сильного впливу на прогрівання, і теплопровідність визначається алюмінієвої частиною.

Якщо ж розглядати чавунні блоки з боку швидкості прогрівання двигуна, то вони виявляються вигіднішими, оскільки пригнічують шум і вібрації, а також легко розточуються.

Однак лиття чавуну не можна назвати екологічно чистим процесом, тому автовиробники почали активний перехід на алюміній. Тому фахівці впевнені, що майбутнє – за моторами з алюмінію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Двигун

Останні записи

Ferrari готує новий суперкар з мотором V12

Ferrari готує прем'єру суперкара із 12-циліндровим двигуном. У короткому відео, опублікованому в офіційному YouTube-каналі італійської…

02.05.2024

В Україні створили нову машину для бездоріжжя

Завод спецтехніки «Техкомплект» продовжує постачання таких затребуваних на вітчизняному ринку сьогодні аварійно-ремонтних майстерень. Днями було…

02.05.2024

Tesla припинила розвиток Supercharger та звільнила керівників проекту

Tesla залишили кілька керівників мережі швидкої зарядки Supercharger. Внаслідок реструктуризації корпорацію залишила голова підрозділу Ребекка…

02.05.2024

800-сильний McLaren Senna розбили об стіну під час поліцейського розвороту (відео)

Американець розбив об стіну McLaren Senna вартістю 1,3 мільйона доларів. Інцидент стався на бульварі Вентура…

02.05.2024

Відбувся дебют нових базових версій Mercedes-Benz EQA та EQB

У відповідь на зростання попиту на електромобілі Mercedes-Benz оголосив про значне зниження стартової ціни на…

02.05.2024

Tesla Model Y залишається найпопулярнішою моделлю американської марки

Tesla Cybertruck став одним із найбільш значних запусків в автомобільній індустрії США минулого року, не…

02.05.2024