Categories: Авто

Як вибір шин впливає на керованість автомобіля

Share

Багато водіїв хочуть, щоб їх літні шини виглядали привабливіше, ніж зимові аналоги. Ось чому влітку перевага віддається більш широким і низькопрофільним шинам, в той час як більш вузькі шини зазвичай використовуються взимку. При цьому варто пам’ятати, що вибір шин впливає не тільки на зовнішній вигляд автомобіля, але і на керованість, і багато інших характеристик, передає auto.today .

У Фінляндії власники автомобілів зазвичай мають два комплекти дисків: один на літо і другий на зиму. Поширеним вибором є використання для літніх шин дисків трохи більшого розміру і вартості. «Якщо ви на зимових шинах їдете за новим літнім комплектом для використання з іншими дисками, важливо пам’ятати необхідну розмірність. В іншому випадку ваші нові шини можуть і не підійти до «літнім» дискам », – говорить Матті Моррі, менеджер з технічного обслуговування клієнтів Nokian Tyres. При покупці шин необхідно дотримуватися рекомендацій виробника. За моделлю і модифікації вашого авто можна з’ясувати рекомендований розмір і доступні альтернативні варіанти. 

Вузькі шини дешевше, але більш широкі виглядають краще

Ширина шини також впливає на цілий ряд характеристик: зчеплення з дорогою і керованість, рівень шуму, комфорт водіння і витрата палива. Заміна вузьких шин на більш широкі, як правило, підвищує опір коченню і, отже, трохи збільшує витрату палива. У літніх шинах розмір також несе естетичне навантаження, адже машина на широких колесах виглядає краще. «Якщо водій хоче поставити диски більшого діаметру, профіль шини необхідно зменшити. Це дозволяє зовнішнім діаметром залишатися в допустимих межах, і шини будуть мати достатньо місця в колісних арках », – пояснює Матті Моррі. Профіль шини розраховується як відсоток висоти шини від ширини. Оскільки найпопулярніші розміри вузькі з високим профілем, вони виробляються в більшій кількості, ніж широкі шини з низьким профілем. Це одна з причин,

Обидва типи мають свої переваги 

Обсяг повітря в шинах робить істотний вплив на комфорт. Чим більше діаметр диска, тим менше повітря поміститься в шині. Високопрофільні шини з великим об’ємом для повітря їхатимуть м’якше, ніж широкі низькопрофільні шини. З точки зору безпеки, обидва типи мають свої переваги: на сухій дорозі ширші шини забезпечують кращу керованість, але при цьому вони гірше справляються з акваплануванням. За словами Матті Моррі, взимку вузькі шини краще, оскільки в екстремальних умовах вони забезпечують більш високий поверхневий тиск на дорогу. Вузькі шини також працюють краще на пухкому снігу і сльоти, а більш широкі шини, в свою чергу, мають краще зчеплення з рівним чистим асфальтом. 

Про що говорить нам маркування шин?
Наприклад, 205/55 R16 94V XL. Ось як читати маркування: 
205: ширина шини в міліметрах при нормальному тиску. Ширина протектора завжди буде менше, вона може змінюватися в залежності від моделі шини і виробника. 
55: профіль шини або співвідношення висоти і ширини шини. Наприклад, число 55 означає, що висота становить 55% від ширини. Чим менше число, тим нижче буде профіль шини. 
R: тип шини. Буквою R позначають радіальні шини, які використовуються на легкових автомобілях по всьому світу. 
16: діаметр диска в дюймах. 
94: індекс навантаження шини. Число 94 означає, що одна шина може витримувати максимальне навантаження в 670 кг при нормальному тиску. Менші числа означають більш низьку вантажопідйомність.
V: номінальна швидкість шини або її максимально допустима швидкість при тривалій їзді. Наприклад, індекс швидкості V означає, що на цій шині можна рухатися зі швидкістю вище 240 кілометрів на годину. 

XL: Якщо маркування закінчується на «XL» (додаткове навантаження), це означає, що шина може витримувати більш високе навантаження, ніж наказано відповідним індексом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Миськів Роман

Людина яка фанатіє від спортивних автомобілів і полюбляє грати у авмобільні ігри.

Опублікував
Миськів Роман

Останні записи

Представлений новий недорогий кросовер від Cupra (фото)

Модернізований кросовер Cupra Formentor 2025 модельного року представили під іміджевим брендом, який компанія SEAT створила…

04.05.2024

Без цих документів за кермо не можна: українським водіям загрожують серйозні штрафи

Українські водії перед поїздкою мають бути дуже уважними. Необхідно перевірити, чи є при собі три…

04.05.2024

Hyundai відкликає понад 13 000 автомобілів через дефект вихлопної системи

Компанія Hyundai заявила про рішення відкликати 13500 авто для усунення несправності, відповідно до інформації від…

04.05.2024

Mazda показала концептуальний електричний кросовер Arata (відео)

Крім Mazda EZ-6, японський виробник автомобілів показав на Пекінському автосалоні та елегантний концепт електропозашляховика Arata. Передбачається,…

04.05.2024

В Україні створили нову машину для роботи на бездоріжжі

Завод спецтехніки «Техкомплект» продовжує постачання таких затребуваних на вітчизняному ринку сьогодні аварійно-ремонтних майстерень. Днями було…

04.05.2024

Засекречений кросовер Dacia Stepway 2.0: як він може виглядати

Сьогодні хетчбек Dacia Sandero Stepway більше схожий на піднятий хетчбек, ніж на повноцінний кросовер. Так…

04.05.2024