Categories: Авто

5 раритетних рaдянcьких автомобілів, які сьогодні дуже важко придбати

Share

Наразі найважче знайти модифікації автомобілів, які в СРСР випускали для спецслужб або на експорт. Після списання, автомобілі для спецслужб продавали працівникам цих структур, а далі вже йшли по руках. Експортні машини також поверталися на територію СРСР. Зараз є багато оголошень про продаж реекспортних авто, але gazeta.ua склала ТОП-5 дефіцитних автомобілів СРСР, які нині вкрай важко купити.

ВАЗ-21019. Цю модель створили для спецслужб. Двигун об’ємом всього 1,3 літра розвивав потужність у 120 кінських сил. Цього досягли завдяки роторному мотору. В нього досить малий ресурс, але для спецслужб СРСР це було неважливо. Ззовні авто нічим не відрізнялося від звичайної копійки, тому 21019 ідеально підходило для конспірації. Також роторну “копійку” використовували у ДАІ. Максимальна швидкість – 180 км/год.

ГАЗ-24-24. Це ще одна “доганялка” для спецслужб. “Волга” також ззовні схожа на базовий ГАЗ-24. На спецверсію ГАЗ встановлювали гідропідсилювач рульового управління, іншу коробку передач з триступінчатою автоматичною трансмісією та силовою установкою, подібною до ГАЗ-13 “Чайка” — алюмінієвим верхньоклапанним V-подібним 8-циліндровим двигуном ЗМЗ-2424 з робочим об’ємом 5530 см3, потужністю 195 к. с. Автомобіль, як і набагато легша “копійка”, розганявся до 180 км/год.

Volga M24D Break. Варіант “Волг”, яку виготовляли в Бельгії. Scaldia-Volga S. A. — спільна радянсько-бельгійська компанія, створена для реалізації, обслуговування та дрібносерійної збірки радянських легкових автомобілів в країнах Бенілюксу. Компанія налагодила випуск автомобілів ГАЗ із дизельними двигунами. Зараз важко Scaldia придбати оригінальну із дизельним двигуном.

ГАЗ-14 “Чайка” — радянський представницький легковий автомобіль великого класу ручної збірки. Їх виготовляли з 1977 по 1988 рік. Всього на заводі випустили близько 1,1 тис автомобілів цієї моделі. “Чотирнадцяту” набагато важче знайти, ніж ГАЗ 13 “Чайка”. Є люди, які умудряються знайти двигуни від ГАЗ 13, щоб поставити їх на “Волгу” та зробити “доганялку”.

ГАЗ 21 “Волга” першого випуску. На “Волзі” першої серії відразу впадає в очі п’ятикутна зірка і три горизонтальні хромовані бруси. Модель з цією раритетною решіткою радіатора випускали лише два роки – з 1956 по 1958 рік. На цю модель встановлювали навіть АКПП, але через складне становище в країні не було кваліфікованого сервісу для такої інновації, тому завод випустив лише 700 авто з “автоматом”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Лікар назвав головні помилки, які роблять усі водії під час перевезення дітей в авто

Забезпечення безпеки дітей у транспортному засобі має першорядне значення, однак, багато батьків з незнання припускаються…

18.05.2024

Нововведення в обов’язковому техогляді в Україні — подробиці

Хоча за офіційною статистикою поліції через технічні несправності стається менше 1% ДТП, обов’язковий техогляд все…

18.05.2024

Volkswagen та Renault не зійшлися в думках: бюджетний електромобіль під загрозою

Volkswagen і Renault припинили переговори про спільну розробку доступного електромобіля на базі Twingo, повідомили джерела.…

18.05.2024

Електро-Creta від Hyundai потрапила до об’єктивів фотошпигунів

Бестселер Hyundai в сегменті кросоверів (Creta) готується до того, щоб стати одним з автомобілів, що…

18.05.2024

У Європі розпочався продаж оновленого кросовера Ford Puma

В Іспанії вже оголошено ціни на новий Ford Puma 2024 року. Компанія відкрила конфігуратор для…

18.05.2024

Електричний пікап Toyota таки стане серійним

Японський електричний пікап Toyota Hilux EV таки стане серійною моделлю. Представлений наприкінці 2022 року електричний…

18.05.2024