Categories: Авто

Алкоголь в авто. Чи можна за кермо, якщо вчора пив?

Share

Навіть на ранок після застілля алкотестер цілком може показати перевищення норми алкоголю в крові, пише autocentre.ua.

З настанням новорічних свят у багатьох водіїв виникає резонне питання: чи можна за кермо якщо вчора пив. Тут не все так однозначно, як могло б здатися на перший погляд.

Алкоголь в авто – це погано в будь-якому випадку. Щорічно з вини п’яних водіїв в Україні гинуть сотні людей. Навіть вміст спирту в крові в межах норми може вплинути на майстерність водія.

Нагадуємо, допустима норма алкоголю в крові – 0,2 проміле, тобто 0,2 міліграма на літр. На практиці це означає 0,5 л пива або 200 грам г шампанського для чоловіка і 0,33 л пива або 100 грам ігристого вина – для жінки.

Хоча норма ця введена не для вирішення випити за кермом, а щоб не штрафувати водіїв, у яких завищений вміст природного алкоголю в крові – діабетиків, наприклад.

Однак деякі «унікуми» примудряються перевищити цей показник в 10 і більше разів. Своєрідний рекорд алкоголю в крові встановлено у Львові – 3,34 проміле. Важко уявити, як такий водій на ногах тримається, а він ще й машину вести намагався.

Час виведення алкоголю з крові точно прорахувати складно. Воно залежить від кількості випитого і індивідуальних особливостей організму – ваги людини, стану його здоров’я, а також частоти вживання спиртного і здатності засвоювати алкоголь.

Проте, якщо взяти середньозважені показники, то навіть 100 грам горілки повністю «вивітрюються» тільки за 5 годин, а пляшка 0,5 л – за 15-16 годин.

У будь-якому випадку, на ранок після бурхливого нічного застілля краще за кермо не сідати. Перевірка на алкоголь в поліції цілком може показати перевищення допустимої норми. Нагадаємо, штраф за водіння в нетверезому стані в Україні становить 10 200 – 40 800 гривень, та й прав можна позбутися на термін від року до десяти років.

Але не потрібно забувати й про інший аспект. Навіть в малих кількостях алкоголь в крові притупляє реакцію водія, впливає на його уважність

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Зимові чи всесезонні шини: що краще обрати для вашого авто

З настанням зими щоразу стає питання заміни шин. Літні шини взимку — це просто жах,…

23.10.2024

Skoda Kodiaq RS нового покоління помітили підчас тестів (ФОТО)

Кросовер Skoda Kodiaq другого покоління невдовзі отримає заряджений варіант RS. Його повинні презентувати найближчим часом, а…

23.10.2024

Два Bugatti Chiron врізалися один в одного під час обгону вантажівки

У Марокко сталася аварія двох гіперкарів Bugatti Chiron із вантажівкою. У розпорядженні порталу Reddit опинилися…

23.10.2024

Незабаром Dodge Charger отримає твердотілі батареї

Stellantis продовжує розвивати партнерство з компанією Factorial, яка виготовляє твердотільні акумуляторні батареї. Метою співробітництва є…

23.10.2024

Чим зможе здивувати новий кросовер Cupra Raval

Повністю електричний Raval збереже спортивний імідж Cupra, коли його буде запущено наступного року. Західні видання…

23.10.2024

З’явилися зображення нового пікапа Hyundai Creta

Гамма моделей корейського автовиробника Hyundai включає таку кількість кросоверів, що встежити за ними буває непросто.…

23.10.2024