Categories: Авто

П’ять помилок водіїв при нічному водінні

Share

Дні стають все коротшими, а ночі все довшими. 

При цьому часто йде сніг, сніг з дощем і дорога може бути слизькою. В таких умовах навіть досвідчені водії роблять помилки і потрапляють в смертельні ДТП.

Мабуть, найпоширеніше явище на нічних трасах – це осліплення дальнім світлом. Багато водіїв в цьому випадку широко відкривають очі, напружуються і намагаються своїм поглядом «пробити» сліпуче світло, щоб хоч щось побачити.

Це неправильна тактика. Відкриваючи очі ширше, ви пускаєте в очі ще більше світла і «сліпне» ще сильніше. Правильним буде трохи прискіпливіше, зміститися вправо і перевести погляд на праве узбіччя, визначаючи кордон дороги по розмітці, яка відділяє узбіччя.

Друга часта помилка водіїв – це брудні фари і лобове скло. Особливо в дощ фари швидко сліпнуть, в результаті замість яскравого світла, у вас залишається лише невелике освітлене цятка. Особливо страждають від цього водії машин з галогенними лампами, тому що вони сильніші нагріваються і брудні бризки, які потрапляють на фари, перетворюються в шар сухого бруду дуже швидко.

З лобовим склом те ж саме. Якщо воно у вас в мошки або дрібних подряпинах, то при проїзді зустрічних машин, воно буде сильно бликовать і заважати огляду. Якщо не виходить очистити скло двірниками, треба зупинитися і очистити його серветками вручну.

Третя помилка – це обгін в поворотах. Обганяти на поворотах небезпечно і вдень, але вночі все ускладнюється тим, що за поворотом може бути спуск або поворот із змінною геометрією. Днем б ви це помітили, а вночі – немає. Та й взагалі, вночі потрібно особливо вірно дотримуватися принципу: не впевнений – НЕ обганяй.

Четверта фатальна помилка водіїв – це швидка їзда в сутінках, тобто тоді, коли сонечко вже сіло, але ще не стемніло, і тоді, коли сонечко ще не встало, але вже посвітлішало.

У ці моменти фари майже нічого не висвітлюють, тіні довгі і здається, що можна їхати швидше і вимкнути фари, але насправді крім тієї проблеми, що дорога тільки здається освітленою, а в дійсності видно як і раніше мало, додається ще проблема, яку мало хто бере до уваги – перед світанком організм найбільш ослаблений і найбільше хоче спати.Тобто велика ймовірність закемаріть самому або зловити прикрити на секунду очі водія із зустрічною.

Ну а п’ята помилка полягає в тому, що вночі чоловік неправильно оцінює швидкість і відстань до автомобілів. Через світла фар здається, що машина далеко, але в дійсності вона близько. Така ілюзія страшна як при обгонах, так і при наближенні до фури. При цьому водієві може не вдасться вчасно зупинитися через вогкість і слизькості дороги.Результат – машина під’їжджає під фуру. При таких аваріях подушки безпеки не рятують.

А ще одна порада, який хочеться дати всім, хто їздить вночі – виспіться. Це дуже важливо. Якщо немає можливості виспатися перед нічною поїздкою, краще її взагалі скасувати.

Пам’ятайте про те, що окомір в темряві працює не так, як днем, а ще про те, що зустрічні машини часто їздять з однією фарою, а попутні з сильно тонованими задніми ліхтарями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Audi оголосила нові технічні подробиці Q6 e-tron

Компанія Audi повідомила, що при проєктуванні батареї для платформи PPE, інженери віддавали пріорітет не лише…

08.05.2024

Volkswagen представив новий автокемпер із підйомним дахом на базі T7 Multivan

Компанія Volkswagen представила новий кемпер California. Новинка побудована на платформі T7 Multivan. Для автомобіля підготували…

08.05.2024

Нові Bentley оснастять 750-сильною гібридною установкою

Компанія Bentley замінить двигун W12 на потужну гібридну установку на базі V8. Система Ultra Performance…

08.05.2024

Топ-4: позашляховики з пробігом за ціною бюджетного седана

Експерти назвали чотири позашляховики, які в даний час коштують в районі 1 млн гривень. Причому…

08.05.2024

Прощай, W12: представлений двигун, який відповідатиме за майбутнє марки Bentley

Bentley оголошує про епохальну зміну у своїх автомобілях: знаменитий 6,0-літровий двигун W12 йде на спокій, поступаючись місцем новітньому…

08.05.2024

Відбувся анонс нової версії пікапа Tesla Cybertruck з новим інтер’єром та шинами

Tesla представила дві нові опції для серії Cybertruck Foundation, включаючи новий варіант інтер'єру, який буде…

08.05.2024