Categories: Авто

Як зекономити бензин: лайфхаки для водія

Share
Корисні поради: як заощадити гроші і при цьому не нашкодити своєму авто.

Досвідчені водії знають безліч порад про те, як зменшити споживання пального для своєї машини. Але що з цих порад правда, а що міф? Спробуємо розібратись.

Працює:

  • Оптимальний тиск в шинах знижує витрату палива. А ось спущені або перекачані шини навпаки – збільшують.
  • Регулярне проходження ТО. Частота проходження залежить від пробігу, але варто робити це не рідше, ніж раз на 12 місяців.
  • Вибір максимально вільної дороги, хоч і довшої. Стоячи в пробці ви витрачаєте більше палива.
  • Заміна свічок теж залежить від пробігу. Але якщо робити це вчасно, то можна заощадити до літра на 100 км. Одна з причин перевитрати палива – забруднені або зношені свічки запалювання. Вони виконують функцію займання паливної суміші (бензин + повітря ), але при зношеному електроді або підвищеному нагарі на ньому, суміш буде загорятися з перебоями. Перевитрата палива складе близько 15-20% , але може вирости і вдвічі.
  • Вибір авто з механічною коробкою передач.
  • Змінити стиль водіння. Знизити витрату палива можна за рахунок плавних розгонів і гальмування. Принцип такий: чим рідше ви використовуєте гальмо, тим менша витрата. Наприклад, під час руху ви побачили, що через 800 метрів від вас зелений ось-ось зміниться на червоний. Замість того, щоб намагатися проскочити, краще відпустити ногу з педалі газу і докотитися на передачі до стоп-лінії.
  • Діліть витрати. Є сенс домовитися з колегою, що живе поруч, добиратися на роботу однією машиною. Тоді витрати на бензин можна ділити навпіл.

Можна:

  • Рух за фурою. Популярна інтернет-порада – прилаштуватися на трасі за фурою. У цьому випадку нема аеродинамічного опору і витрата палива нібито падає на 15-20%. При цьому можна чудово відпочити, пересуваючись на невеликій швидкості. У звичайній же ситуації водії, навпаки, прагнуть обігнати фуру на трасі. Це призводить до перевитрати палива. Експерименти показали: таким чином заощадити дійсно можна. Але підтверджена економія на наших дорогах ледве перевищує 10 %. Однак, є і недоліки. По-перше, вантажівки найчастіше сильно димлять, і “на хвості” у фури можна отруїтися. По-друге, у водія, в цьому випадку, обмежений огляд, а якщо він рухається між вантажівками, то при обгоні інше авто цілком може перелаштуватися прямо в нього. Крім того, фура також може потрапити в ДТП.
  • Відмова від комфорту. Будь-яке дообладнане авто збільшує обороти двигуна, а отже, призводить до перевитрати палива. Так, робота кожного з таких приладів, як обігрів скла і сидінь, дзеркал заднього виду, кондиціонера або магнітоли призводить до додаткової витрати палива приблизно 0,5-0,8 л на 100 км. А якщо прилади включені одночасно, то витрата зросте аж на 15-20%. Однак потрібно пам’ятати, що обігрів скла і дзеркал впливає на безпеку, тому на цьому краще не економити.
  • Їздити на газі. Газобалонне обладнання (ГБО) варто встановлювати, якщо автомобіль проїжджає не менш 2 тис. км за місяць. Але навіть у цьому випадку витрати на установку ГБО окупляться не раніше, ніж через рік.

Що не варто робити:

  • Їздити на нейтральній передачі – вигідніше їздити на одній передачі і змінювати її як можна рідше.
  • Присадки в паливо можуть зменшити витрату, але вбивають двигун.
  • Дешевий бензин також може завдати великої шкоди автомобілю.

За матеріалами Ukr.Media

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: пальне

Останні записи

Jaguar представив прощальний F-Pace напередодні переходу на електромобілі

Jaguar відзначає завершення доби свого розкішного позашляховика F-Pace випуском спеціальної версії 90th Anniversary Edition. Ця…

17.05.2024

Сервісні центри МВС відновили послугу щодо замовлення індивідуальних номерних знаків

Міністерство внутрішніх справ України повідомило, що популярні серед водіїв індивідуальні номерні знаки знову доступні для…

16.05.2024

Volkswagen оголосив грандіозні знижки на свій електромобіль

Головна автомобільна новина для ринку США: покупка Volkswagen ID.4 2023 зараз може стати відмінною угодою…

16.05.2024

Renault показала 300-сильний гібридний Rafale

Лінійку флагманського Renault Rafale 2024 поповнила топова спортивна версія E-Tech 4x4 300 HP. Купе-кросовер є найшвидшою…

16.05.2024

Honda готує сім нових електромобілів

Компанія Honda розповіла про плани щодо розвитку свого електричного напрямку. З 2026 року почнеться глобальне…

16.05.2024

Nissan хоче відродити позашляховик XTerra: як він може виглядати

У світі знову спостерігається попит на рамні позашляховики, що змушує багатьох автовиробників не тільки не…

16.05.2024