Експерти підказали, як правильно їздити по осінньому листопаду

0
1158

Обережно, листопад! 

Здавалося б, до зими ще місяць-два, але вже сьогодні на дорозі можна посковзнутися, як на льоду. На жаль, багато хто з нас дізнаються про це тільки коли машина раптом втрачає управління, передає авто24 . 

Опале листя на дорозі можуть бути також небезпечні, як лід або укочений сніг. Справа в тому, що з точки зору фізики багато опале листя представляють собою відносно гладкі пластини, коефіцієнт зчеплення яких між собою невеликий. 

Мокрі листя – це зовсім погано, але і на сухих краще різко не гальмувати і не маневрувати

Картина ускладнюється тим, що листя часто бувають мокрими, а іноді під тиском коліс виділяють сік – і тоді волога виступає в якості мастила. Тому колеса, які котяться по такому багатошаровому покриттю, часто поводяться так само, як на льоду. 

Так що ж робити, як їздити по листю, адже є райони, де в пору листопаду годі й шукати асфальту, вільного від ошатного жовто-червоного килима? 

Перш за все, майте на увазі: листя на дорозі небезпечні перш за все при маневруванні. Якщо ви рухаєтеся по листю з рівно стоять кермом, «на рівному газу» і без гальмування, особливо не переживайте – автомобіль не занесе. 

Уникайте гальмувань і різких рухів кермом, коли автомобіль знаходиться на дорозі, покритої опалим листям.

Особливо остерігайтеся декількох шарів листя, самотні листя зазвичай не є небезпечними. 

На щастя, листям засинає перш за все другорядні дороги, а до широких проспектів листя долітає рідко 

слизькій можуть бути не тільки мокре листя, а й сухі: листя деяких порід дерев (наприклад, клена) містять сік, який змочує поверхні. 

Врахуйте, що ще більше, ніж автомобілі, опалого листя бояться трамваї, адже на їх колесах немає протектора, який міг би відвести вологу з плями контакту з ідеально гладким сталевим рейкою. Тому на перехрестях з трамвайним рухом, перш ніж виїхати на рейки, переконайтеся, що наближається вагон зупинився.

В листопад майте на увазі: опале листя можуть маскувати лід, що залишився на дорозі після нічного заморозка. Особливі побоювання повинні викликати місця, де з дерев опало все листя відразу – це вірна ознака того, що вночі був мороз. 

Осінь в будь-якому випадку вимагає від водія особливої акуратності. Тим більше, що за нею йде зима з її справжніми погрозами 

Листопад – хороший сигнал водієві для того, щоб перебудовувати своє мислення з літнього на зимовий. На жаль, з відходом тепла і приходом холодів наш кожен маневр повинен відбуватися з розрахунком на те, що під колесами може виявитися не сухий чистий асфальт, а слизька поверхня з коефіцієнтом зчеплення в кілька разів нижче. Адже незабаром після листопаду на дорозі можна очікувати лід, з яким жарти зовсім вже й погані.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!