Categories: Авто

Чим може обернутися бажання водіїв захистити своє авто

Share

Трагедія з дітьми, які підірвались біля припаркованої «Волги», поповнилося новими подробицями – вибухівку в бардачок міг закласти господар автомобіля, щоб вберегтися від злодіїв. Про це повідомив глава МВС Арсен Аваков.

Подібний самозахист загрожує кримінальним покаранням й іншим автомобілістам, які намагаються убезпечитися.

Autonews.ua дізналися у юриста, що варто знати водіям, які бажають захистити своє майно.

Покарають суворіше, ніж злодія

Саморобні засоби захисту популярні серед власників недорогих автомобілів. Але згідно з українським законодавством, використання «девайсів», здатних заподіяти шкоду, карається. Навіть якщо це робиться з метою захисту майна від злодіїв.

«Я знаю, що гаражні «майстри» з метою захисту автомобілів встановлюють в салоні випромінювачі звуку високої частоти, які при відкритті дверей викликають хворобливі відчуття у людей і можуть навіть діяти на собак. Також ставлять джерела струму, сильний розряд від яких не вбиває, але здатний заподіяти опіки. Буває, що люди, які настраждалися від злодіїв, залишають в машині на ніч собак або монтують самостріли і капкани. Але якщо хтось від таких пристроїв постраждає, господаря автомобіля покарають», – каже Autonews.ua адвокат Іван Ліберман.

Логіка закону така, що будь-яке незаконне поводження з вибуховими речовинами тягне за собою кримінальну відповідальність. А якщо людина їздить на чужому автомобілі (орендованому або взятому за дорученням), то, з юридичної точки зору, установка в них «наступальних засобів оборони» може потягнути на диверсію або теракт.

«Закони прямо забороняють використання будь-яких пристроїв, які можуть заподіяти шкоду. І мова не тільки про вибухівку, самостріл, зашморг тощо. Ступінь відповідальності і стаття залежить від тяжкості заподіяної шкоди та засоби його заподіяння. Навіть якщо людина вважає «якщо чужий НЕ залізе, то він і не постраждає», це незаконно. Просто відкриють дві кримінальні справи – одну відносно злодія, який заліз в автомобіль, а іншу – до господаря автомобіля, від пастки якого злодій постраждав», – застерігає адвокат Іван Ліберман.

А якщо злодій постраждає сильно, то господар машини може отримати навіть більший термін, ніж той, хто намагався його пограбувати.

«Якщо злодій не встиг нічого винести з автомобіля і підірвався, то йому можуть інкримінувати лише замах на злочин (неважливо – крадіжку, пошкодження, викрадення ТЗ), а власнику авто, яким установлено вибуховий пристрій, можуть дати термін в 2-3 рази більший, ніж тому, хто зазіхав на його майно», – говорить юрист.

Нагадаємо, вибух пролунав, коли четверо дітей полізли в стару «Волгу», кинуту біля гаражів. Надзвичайна подія сталася в Святошинському районі Києва.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Hyundai i30 2024 готовий змінити ринок доступних автомобілів у Європі

Hyundai i30 2024 готовий до запуску на іспанському ринку Ця модель швидко стала однією з…

06.05.2024

Українцям розповіли про наслідки за несплату штрафів за порушення ПДР

Українські водії мають два тижні, щоб заплатити штраф. Якщо вони зроблять це протягом перших 10…

06.05.2024

Пікапа BMW не буде. Але може з’явитися повноцінний позашляховик

BMW поставила хрест на ідеї пікапа. Старший віце-президент BMW з бренду та управління продуктами Бернд…

06.05.2024

Найнадійніші та ненадійніші автомобільні марки за версією європейців

Усі звикли до того, що більшість рейтингів надійності автомобілів публікується незалежними американськими аналітичними виданнями на…

06.05.2024

Новий Volkswagen Scirocco хочуть повернути до 2028 року

На початку 2024 року німецька автомобільна преса опублікувала чутки про плани керівництва Volkswagen повернути в…

06.05.2024

Hyundai відкладає запуск оновленої трирядної Creta

Hyundai відклала прем'єру оновленої Сreta із трьома рядами. Нещодавно на індійський ринок вийшла рестайлінгова Hyundai…

06.05.2024