Categories: Авто

Що буде, якщо на ходу включити задню передачу (Відео)

Share

Це питання рано чи пізно приходить в голову майже кожному водієві. Але влаштовувати подібне випробування своєму авто практично ніхто не наважується. Що ж насправді станеться, якщо «увіткнути задню» в момент, коли машина їде вперед на повному ходу?

Включити «задній хід» під час руху вперед теоретично можна на будь-якій машині – що з «автоматом», що з «механікою». А от наступні події будуть абсолютно різні. Почнемо з МКП.

На деяких сучасних механічних коробках положення важеля однією з вищих передач і «задньої швидкості» розташовані поруч і можна випадково при перемиканні потрапити, як мовиться, не туди. Хоча, зауважимо, на більшості сучасних МКП для включення заднього ходу потрібно зняти блокування – як правило, для цього потрібно потягнути вгору спеціальне «колечко» на важелі КП. Тобто випадкове включання тут виключено. Але існують і трансмісії, де нічого подібного немає – просто автовиробник розраховує на розсудливість водія.

Так чи інакше, але включити «задній хід» на машині з «механікою», яка їде вперед, теоретично можна. На практиці ж, при спробі зробити це, з надр машини лунає моторошний тріск і скрегіт, а важіль КП виривається з руки, прагнучи в нейтралное положення. Це цілком зрозуміло: включаючи задню на швидкості, ми намагаємося ввести в зачеплення дві шестерні коробки, що обертаються в різні боки. На цій стадії досвіду більшість допитливих з переляку переривають експеримент. Але насправді, при наявності неабиякою фізичної сили у водія, «лисої» гуми і досить зношених зубців у шестерень КП «увіткнути задню» на ходу все-таки можна.

При цьому привідні колеса негайно почнуть обертатися в протилежну сторону. На задньоприводному авто це швидко закінчиться зупинкою машини, а на передньопривідній – миттєвою і повною втратою керованості з усіма витікаючими наслідками. Якщо при цьому кермо буде хоча б злегка повернути від прямолінійного положення в сторону, машина почне ще й крутитися дзигою – продовжуючи при цьому рухатися за інерцією вперед. Загалом, на дорозі краще не намагатися витворяти таке.

Як це відбувається на практиці і скільки разів можна повторити такий «фокус» дивіться на відео:

У випадку з автоматичною КП все станеться зовсім інакше. Її селектор можна переводити в положення «R» під час руху на будь-якій швидкості. Правда, на деяких моделях авто це зробити не вийде – електроніка заблокує такий рух селектора АКП. Але на багатьох – без проблем. І, як не дивно, нічого з машиною не трапиться – вона продовжить їхати вперед з колишньою швидкістю. Вбудований в електронні мізки авто «захист від дурня» просто заблокує цю команду водія «коробці». Таким чином, переклад джойстика автоматичної КП в положення «R» під час руху вперед лише включить білий ліхтар заднього ходу в задніх блок-фарах і камеру заднього виду – якщо вона є, звичайно. На рух заднім ходом машина з «автоматом» по-справжньому переключиться лише при повній зупинці і натиснутій педалі гальма.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Чому не варто поспішати з поїздкою на мийку: експерти назвали 5 причин

Багато автовласників рідко миють належний їм транспортний засіб. Такі автомобілісти можуть знайти величезну кількість виправдань…

28.04.2024

Geely розповіла про найбільш незвичайну опцію кросовера Starship

Прототип побудований на новій платформі GEA (Geely Electric Architecture) та оснащений технологіями «цифрового» шасі, а…

27.04.2024

Volkswagen готує масові скорочення і готовий виплатити до 450 тисяч євро вихідної допомоги

Компанія Volkswagen розглядає скорочення персоналу як один із способів знизити витрати. До 2026 року планують…

27.04.2024

В Україні готують нові правила для вживаних авто: що зміниться

В Україні влада планує змінити правила продажу вживаних транспортних засобів для збільшення надходжень до державного…

27.04.2024

Маленький “Гелендваген”: в Україні продають Suzuki Jimny з тюнінгом у стилі Brabus

Подовжений Suzuki Jimny перетворили на зменшену копію Mercedes G-Class Brabus. Позашляховик кардинально змінився зовні та…

27.04.2024

Компанія Ferrari заробляє на кожній своїй машині у 17 разів більше, ніж Mercedes-Benz

У 2023 році компанія Ferrari заробила на кожній проданій машині 118 тисяч євро, показавши найкращий…

27.04.2024