Статті

Чому в одних країнах кермо у машини зліва, а в інших справа

Share

У більшості країн світу їздять машини з кермом на лівій стороні праворуч дороги. Хоча Британія та деякі її колишні колонії досі використовують праворульні. Як так сталося?

Усього країн із лівостороннім рухом — 75. З правостороннім — 165. 66% населення Землі їздять правою стороною та 34% лівою, насамперед за рахунок населення Індії, Індонезії, Пакистану, пише telegraf.news .

Кермо в машинах зліва, як правило, встановлюється в країнах, де рух на дорогах правосторонній. Це пов’язано з тим, що водій повинен сидіти ближче до центру проїжджої частини і мати кращий огляд дороги та машин, що проїжджають. У країнах, де рух лівосторонній, кермо встановлюється праворуч від водія. Але причина там та сама — водій має бути ближчим до середини проїжджої частини.

А ось розташування керма на певному боці тісно пов’язане із культурними та історичними особливостями країни. Ось і британці із завидною завзятістю не хочуть підлаштовуватися під світ і їздять із правим кермом ліворуч дороги.

Звідки взявся лівосторонній рух?

Історія лівостороннього руху починається в давнину, коли люди їздили на конях і сідали на них зліва, щоб меч, що висить зліва не заважав. Ця традиція перенеслася на колісні транспортні засоби, і в Середньовіччі вже було встановлено правила руху, які наказували їздити ліворуч дороги.

У 18-19 століттях у Європі почалося масове виробництво карет, та був автомобілів, і уряди різних країн стали регулювати рух дорогах. У 1756 році в Англії було прийнято закон, що зобов’язує їздити лівою стороною дороги. Це правило було поширене на багато інших країн, включаючи Індію, Австралію та Нову Зеландію, які були британськими колоніями.

Однак у деяких країнах Європи вже у 20 столітті рух став правостороннім. Наприклад, у Швеції це сталося 1967 року. Це було пов’язано з тим, що у 1950-60 роках відбулося велике зростання автопарку, і лівосторонній рух став створювати небезпеку для водіїв, вважають в уряді цієї країни.

Сьогодні лівосторонній рух зберігається у Великій Британії, Ірландії, Мальті, Кіпрі, Японії, Австралії та Новій Зеландії. В інших країнах, включаючи більшість європейських, рух є правостороннім.

У Японії, до речі, де рух лівосторонній, кермо знаходиться праворуч, щоб відповідати японській культурі, де вважається, що права сторона є більш престижною та поважною.

Звідки взявся правосторонній рух?

Історія правостороннього руху почалася у Франції наприкінці 18 століття, коли на дорогах з’явилися перші парові автомобілі. А ще на дорогах у тодішніх мегаполісах стало дуже багато гужового транспорту. Через це в 1794 уряд Франції встановило правило руху по правій стороні дороги, щоб полегшити проїзд на вулицях з великим потоком транспорту.

З цього моменту правосторонній рух почав поширюватися по всій Європі. У 1804 році Наполеон Бонапарт ввів правило руху праворуч дороги у всіх французьких колоніях. В 1835 Німеччина перейшла на правосторонній рух, а в 1907 Росія також прийняла це правило.

У США правосторонній рух було встановлено 1792 року в штаті Пенсільванія, а в інших — було лівостороннє. 1903 року уряд США рекомендував усім штатам перейти на правосторонній рух. До кінця 1920-х років усі штати вже перейшли на це правило. Сусідна Канада це зробила тоді.

А ось Чехія перейшла на правосторонній рух лише наприкінці 1930-х років. В Італії був час, коли в одному місті був правосторонній рух, а в іншому — лівосторонній.

Сьогодні правосторонній рух переважає у більшості країн світу, включаючи США, Канаду, більшість європейських країн, а також в Азії, Африці та Латинській Америці.

Яке кермо безпечніше – праворуч чи ліворуч?

На це питання немає однозначної відповіді, оскільки безпека залежить від багатьох факторів, включаючи якість доріг, стиль водіння, дотримання правил дорожнього руху тощо.

Одне відомо точно, у країнах із правостороннім рухом їздити треба на автомобілях із лівим кермом, а в країнах із лівостороннім рухом — на автомобілях із правим кермом. Причина проста — водій має бути ближчим до центру проїжджої частини, тоді він має найширший огляд усієї обстановки на дорозі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Кондитер в минулому (професія яка немає ніякого відношення до автомобілів). З 2015 року роблю вигляд, що щось розумію в машинах.

Опублікував
Лужна Софія

Останні записи

Автоексперт розповів чому не завжди можна економити на паливі

Скотті Кілмер, Американський Автомеханік з 56-річним стажем, розповів про економію автомобілістів на паливі. У зв'язку…

20.05.2024

Відбулася прем’єра оновленого родстера Brabus 750 Bodo Buschmann Edition

Brabus 750 Bodo Buschmann Edition знову привертає увагу автолюбителів, повернувшись із оновленнями. Цей Mercedes-AMG SL…

20.05.2024

Пройшов дебют ультрарозкішного кросовера Mercedes-Maybach EQS First Class 680

Mercedes-Maybach EQS First Class 680 SUV, як його називає виробник, оцінюється в £200 860 (…

20.05.2024

Розкрито найбільш надійні кросовери станом на 2024 рік

Кросовери та позашляховики сьогодні є одними з найпопулярніших автомобілів на майже будь-якому світовому ринку. І…

20.05.2024

Дизельний Kia Sportage провалив тест на надійність: двигун зламався вже на 53000 км.

Німецьке видання Auto Bild займається тим, що щороку шукає найнадійніші автомобілі. При цьому журналісти спираються…

20.05.2024

Електрокар за 2500 доларів показали наживо (фото)

В Китаї запустили в продаж новий економічний електричний пікап під назвою Kayu GMF. Цей компактний…

19.05.2024