Поїздка автомобілем у спеку: що потрібно знати

0
117

Цими вихідними синоптики знову обіцяють спеку: 6 серпня максимальна температура повітря місцями по країні становитиме +31…+34°С, а Брестською та Гомельською областями на більшій частині території досягне +35…+37°С.

Отже, що робити водієві в таку спеку?

Головне – перед будь-якою поїздкою рекомендується добре відпочити, а для дороги в спеку таке неписане правило набуває подвійного значення. Це порада не лише медиків, а й водіїв із досвідом.

У ПДР про це не йдеться, але не заважає знати, що високі температури з великою ймовірністю виснажують, додають млявості і провокують на сон. Та й взагалі висока навколишня температура вплине на вашу здатність керувати автомобілем – час реакції та рівень концентрації сповільнюються.

Відпочинок насамперед

У будь-яких обставинах перед поїздкою в теплій або навіть розпеченій машині рекомендується перед цим поспати (не подрімати), а саме поспати в нормальних умовах не менше 7 годин.

Тепер щодо самого автомобіля, якщо він не обладнаний кондиціонером, то рекомендується робити зупинки на перепочинок (бажано десь у тіні) хоча б через кожні 90 хвилин. Не через 100 або 120 хвилин, а через кожні півтори години.

Якщо автомобіль укомплектований кондиціонером, то вам пощастило наполовину, оскільки автомобіль також спеку не любить і потребує уваги.

Під час такої перерви ви можете вийти з машини, розім’яти ноги, подихати свіжим повітрям, попити чай з термоса, воду з автохолодильника, якщо він, звичайно, там є.

Бажано встати на схід і вирушити в дорогу на світанку, коли сонце не припікає. Це і для вашого авто краще, і вам легше. Сонце з 11:00 до 15:00 години найпекучіше. Отже, постарайтеся уникнути цього часу для дороги.

Коротка зупинка в дорозі стане вам у нагоді – і втома зніме, і відпочинете. Просто залиште салон і 5-7 хвилин погуляйте, води попийте, вдихніть повітря на повні груди.

Перевірте свій автомобіль

Ваш автомобіль реагує на спеку так само, як і людина. Тим більше, коли йдеться про екстремальну спеку. Тож навіть швидка перевірка певних систем не завадить, а допоможе запобігти будь-яким проблемам у дорозі.

Механіки рекомендують перед виїздом розпочати перевірку від рівня моторного масла і охолодної рідини. Ви можете позбавити себе багатьох клопотів під час спекотної поїздки, якщо заздалегідь перевірите контрольні рівні рідин:

  • рівень антифризу;
  • моторне масло;
  • трансмісійна рідина;
  • гальмівна рідина;
  • рідина гідропідсилювача керма;
  • рідина склоомивача.

Якщо в машині відсутній компресор, заїжджайте на найближче заправлення і скористайтеся компресором для підкачування коліс: низький тиск у камерах у поєднанні з високими температурами та розпеченим асфальтом може стати ідеальним середовищем для розриву шини.

Долити антифриз у систему багато часу не займе, але проблем у дорозі позбавить. І так зробите з іншими рідинами – перевірка зайвої не буває.

Не перегріватися самі і не давайте перегріватись машині. На короткій зупинці шукайте авто тінь від будівель, дерев. Якщо ви приїхали за місцем призначення, то постарайтеся припаркувати автомобіль у тіні – він також знемагає від високої температури.

Вода зайвої не буває

Уникайте зневоднення. У спеку слід із цього приводу враховувати вік, ожиріння, хвороби серця, психічні захворювання, поганий кровообіг, вживання ліків тощо. Все це має значення і значна кількість питної води в машині вам знадобиться.

Однак зберігайте воду так, щоб на пляшки не потрапляло сонце, оскільки сконцентровані промені сонячного зайчика можуть в ефекті лінзи наробити біди.

Воду зберігайте у будь-якому місці, можна навіть у багажнику, але якась її частина має бути завжди під рукою. Це не означає, що ви повинні пити її під час руху, керуючи автомобілем. Хочеш попити – зупинись і попи, відпочинь.

Вода в машині має бути навіть тоді, коли подорож коротка. Але не забувайте про сонячні промені та ефект лінзи.

Захистіть своїх дітей та домашніх тварин

У спеку дітей і тварин не можна залишати в машині. Дорогою давайте їм більше води. Частуйте дітей свіжими фруктами та овочами: огірочки, яблука, груші чи сливи – саме те, що потрібно.

Льодяники зайвими не будуть ні дітям, ні дорослим. Водію вони також будуть корисні, особливо з охолоджуючим ефектом.

Навіть якщо ви всього на 10-15 хвилин до супермаркету біжіть, то дітей у салоні не залишайте – там на сонці справжня духовка.

Під час коротких зупинок виводьте дітей та свійських тварин із салону, прогуляйтеся, розімніться, попийте води або чаю з термоса, перекусіть і просто походьте: ваша безпека – у ваших руках.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!

ПОШИРИТИ
Людина яка фанатіє від спортивних автомобілів і полюбляє грати у авмобільні ігри.