Статті

Як помити двигун автомобіля правильно, щоб йому не нашкодити

Share

Збираючись помити двигун улюбленої «ластівки», спочатку подумайте про те, чи справді назріла така потреба. Не слід зловживати вологим прибиранням підкапотного простору через одну лише тягу до чистоти і неприязнь до пилу. Далеко не завжди потрібно мити двигун перед продажем автомобіля, оскільки миття може відлякати потенційних покупців. Перед початком водних процедур обов’язково стоїть стан електроніки. Не варто користуватися послугами некваліфікованих фахівців та користуватися миттям вагомого тиску. Найкращий час для миття двигуна – міжсезоння.

1. Чи потрібно взагалі мити двигун автомобіля?

Підкапотний простір сучасних автомобілів досить добре захищений від пилу та бруду. Але навіть незважаючи на це, рано чи пізно забруднення все-таки проникає в стільники радіатора, осідає на навісному устаткуванні, накопичується на блоці двигуна. Все це погіршує охолодження та прискорює зношування елементів силового агрегату. Додатково ускладнюється ситуація підтіканнями технічних рідин і масел, які в ряді випадків можуть ще й спалахнути! Звичайно, легка запиленість двигуну не страшна. Більше того, слід пам’ятати про те, що неправильне миття може завдати колосальної шкоди агрегату.

2. Чим і за допомогою чого миють двигун?

Нічого особливого та важкодоступного для миття двигуна не потрібно. Декілька чистих відер або каністр, фольга, целофанові пакети, пульверизатор, губки, чисті ганчірки, малярський скотч, паперові рушники, гумові рукавички, щітки та пензлики. Само собою знадобиться і спеціалізований засіб для миття двигуна. Мити двигун найкраще лише спеціалізованою хімією, тому що в ній не буде містити агресивних небезпечних речовин. Як правило, потрібні склади продаються у магазинах автомобільних запчастин.

3. Що категорично заборонено робити?

Є кілька заборон, яких потрібно обов’язково дотримуватись при бажанні помити двигун. Під час миття не можна використовувати горючі засоби (бензин, гас, солярку тощо). Категорично заборонено мити двигун «Керхер» з близької відстані. Не можна використовувати піну для безконтактного миття автомобільного кузова. Нарешті, в жодному разі не можна мити гарячий автомобільний двигун. Окремо варто відзначити, що не варто вдаватися до миття двигуна пором, якщо немає повної впевненості в рівні кваліфікації фахівців, які пропонують подібну послугу.

4. Що потрібно зробити до миття?

До початку миття автомобільного двигуна обов’язково слід захистити від проникнення води всі потенційно вразливі місця: датчики, циліндри, фільтри, свічкові колодязі, реле, роз’єми і т.п. Попадання води в такі місця може призвести до порушення ізоляції, виходу з ладу і розвитку корозії. Місця, які «бояться» води, можна захистити за допомогою плівки та скотчу. Генератор рекомендується ще й фольгою обгорнути. Двигун рекомендується розігріти до 30-40 градусів (НЕ БІЛЬШЕ!). Оптимально, щоб силовий агрегат бути трохи теплим, але в жодному разі не гарячим.

5. Як правильно мити двигун?

У жодному разі не можна просто лити воду зверху на мотор! Спочатку поверхні, що очищаються, добре протираються ганчірками. Потім на цьому поверхні розпорошується засіб для чищення. Тут допоможуть губки, пензлі, пульверизатори. Після нанесення засобу для чищення потрібно почекати кілька хвилин. Після цього починається копітка робота щітками, кистями та йоржиками. Коли бруд буде відтертий, його потрібно буде акуратно змити. Мити можна як вручну, так і миттям під високим тиском. Перший спосіб вважається найкращим, проте вимагає набагато більше часу та сил. Після видалення всіх забруднень підкапотний простір протирається чистими сухими ганчірками та рушниками. Важкодоступні місця варто добре продути за допомогою компресора струменем стисненого повітря. Перед тим, як знімати захисну плівку та фольгу, варто почекати ще багато часу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Поради

Останні записи

Сервісні центри МВС відновили послугу щодо замовлення індивідуальних номерних знаків

Міністерство внутрішніх справ України повідомило, що популярні серед водіїв індивідуальні номерні знаки знову доступні для…

16.05.2024

Volkswagen оголосив грандіозні знижки на свій електромобіль

Головна автомобільна новина для ринку США: покупка Volkswagen ID.4 2023 зараз може стати відмінною угодою…

16.05.2024

Renault показала 300-сильний гібридний Rafale

Лінійку флагманського Renault Rafale 2024 поповнила топова спортивна версія E-Tech 4x4 300 HP. Купе-кросовер є найшвидшою…

16.05.2024

Honda готує сім нових електромобілів

Компанія Honda розповіла про плани щодо розвитку свого електричного напрямку. З 2026 року почнеться глобальне…

16.05.2024

Nissan хоче відродити позашляховик XTerra: як він може виглядати

У світі знову спостерігається попит на рамні позашляховики, що змушує багатьох автовиробників не тільки не…

16.05.2024

Bentley Continental GT нового покоління буде представлено у червні

Bentley готується представити четверте покоління свого знакового Continental GT . Новий розкішний гран-турер отримає оновлену…

16.05.2024