Статті

Як з першого погляду збагнути, що машина була в аварії

Share

Ушкодження автомобіля можна визначити за кілька секунд за ледь помітними ознаками.

При виборі автомобіля одного погляду досить, щоб зрозуміти, в якому стані знаходиться кузов. Перше враження нерідко виявляється правдивим, і покупцю варто навчитися зіставляти знання про техніку зі своїми емоціями. Тоді водій навчиться бачити те, що вульгарні продавці намагалися приховати та замаскувати.

Ушкодження несучої структури кузова

Найнебезпечніше для будь-якої машини – це пошкодження несучої структури кузова. Сильні удари під час аварій призводять до порушень геометрії кузова, через що зміщуються колісні осі, відхиляються кути напрямку коліс і траєкторія руху автомобіля спотворюється. Він їде трохи боком. Тому дуже важливо оглянути на уживаний автомобіль у русі збоку.

Ушкодження силового каркаса позначаються на зносі коліс, особливо задньої осі. При їзді боком вони волочаться і прослизають, що призводить до стирання боковин. Нерівномірно зношені задні шини є ознакою пережитої аварії.

Порушення гармонії форм

Якщо раптом здасться, що край капота «провис» або один бік корми седана більш піднятий, ніж інший, а дах трохи приплюснутий, то цілком імовірно, що це сліди колишніх ударів і перекидання по землі. Око людини може фіксувати міліметрові відхилення від симетрії, на що реагує підсвідомість, що трансформується у відчуття. Тому якщо щось не подобається в кузові, але важко пояснити, що саме, то цілком можливо вся справа в порушенні гармонії форм і час заганяти автомобіль на перевірку на діагностичний стенд.

Нерівномірне забарвлення

Ще однією ознакою пережитої аварії є нерівномірне забарвлення автомобіля. Підібрати колір у тон складно, тому навіть досвідчені майстри припускаються помилок, особливо на складних металіках або перламутрових кольорах. При сонячному світлі можна побачити відмінності між фарбованим крилом або іншими частинами, у тому числі дверцятами, кришкою багажника і т.д. Швидше за все, у цих місцях були пошкодження. І при подальшому огляді важливо виявити, наскільки серйозними були ці пошкодження. Визначити це можна під капотом буквально з одного погляду.

Заміна деталей

Буває, що після дуже серйозних ДТП автомобіль збирають із кількох кузовів. Частина пошкодженої кузовної деталі вирізується і її місце встановлюється інша не пом’ята деталь, зокрема лонжерони, фрагменти порогів і навіть корми цілком. Їх треба навчитися визначати за ледь помітними ознаками.

Спочатку дивимося на колісні арки. Якщо підкрилок зім’ятий, закріплений нещільно і вібрує, то це поганий сигнал. Це означає, що якась сила зривала його з місця разом із крилом.

Якщо на лонжеронах є сліди зварювання або під лобовим склом йдуть зварні шви, то частина кузова вирізувалася і приварювалася заново. На цих частих є номер кузова, і таку машину неможливо зареєструвати в ДІБДР. Будь-які операції із силовими елементами кузова заборонені.

Продати машину можна буде лише на запчастини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Сервісні центри МВС відновили послугу щодо замовлення індивідуальних номерних знаків

Міністерство внутрішніх справ України повідомило, що популярні серед водіїв індивідуальні номерні знаки знову доступні для…

16.05.2024

Volkswagen оголосив грандіозні знижки на свій електромобіль

Головна автомобільна новина для ринку США: покупка Volkswagen ID.4 2023 зараз може стати відмінною угодою…

16.05.2024

Renault показала 300-сильний гібридний Rafale

Лінійку флагманського Renault Rafale 2024 поповнила топова спортивна версія E-Tech 4x4 300 HP. Купе-кросовер є найшвидшою…

16.05.2024

Honda готує сім нових електромобілів

Компанія Honda розповіла про плани щодо розвитку свого електричного напрямку. З 2026 року почнеться глобальне…

16.05.2024

Nissan хоче відродити позашляховик XTerra: як він може виглядати

У світі знову спостерігається попит на рамні позашляховики, що змушує багатьох автовиробників не тільки не…

16.05.2024

Bentley Continental GT нового покоління буде представлено у червні

Bentley готується представити четверте покоління свого знакового Continental GT . Новий розкішний гран-турер отримає оновлену…

16.05.2024