Набір автомобіліста: завжди потрібно мати під рукою

0
110

Сучасні автомобілі стали набагато технологічніше і складніше, ніж це було 30-40 років тому, тому возити в їх багажнику купу запчастин на всі випадки життя вже безглуздо. По-перше, навряд чи ви не зможете продовжити рух до місця ремонту, якщо якийсь вузол вийде з ладу. По-друге, якщо критична поломка трапилася, ви напевно не зможете усунути її самостійно.

Однак мати під рукою набір необхідних речей все ще потрібно – це допоможе провести екстрену «реанімацію» в польових умовах, не викликаючи евакуатор… Сьогодні розповімо, що не зайве мати під рукою кожному автомобілісту.

Коробка з корисною дрібницею

Тут ми не говоритимемо про необхідність наявності в авто медичної аптечки, світловідбиваючого жилета та знаку аварійної зупинки – все це прописано у відповідних пунктах ПДР і відкриттям ні для кого не є. А ось про важливість придбання таких побутових дрібниць, як канцелярський скотч, ніж та кишеньковий ліхтарик розповісти варто, бо вони прості у використанні та завжди виручать у скрутну хвилину.

Скотч, незважаючи на свою буденність, є незамінною річчю, яку варто мати у бардачку кожному водієві. Він може бути армованим монтажним, але якісний канцелярський теж згодиться. Їм можна заклеїти наскрізну дірку у склі, якщо раптом трапилася така неприємність (від прильоту каменю чи шкоди вандалів), коли не хочете залишитися без лобовика зовсім. Також згодиться, щоб на якийсь час реанімувати розбитий комбінований ліхтар або пластиковий плафон фари головного світла.

Поліетилен відмінно комбінується зі скотчем, якщо потрібно закласти пробоїну, наприклад, у двері. Можливо, для когось буде шоком, але бити бічні стекла в автомобілях – улюблена розвага малолітніх (і не дуже) вандалів. Тому, якщо вам не пощастило припаркуватися у темному дворі якогось районного населеного пункту, а купити запасне скло ніде, відріз щільного поліетилену прийде на допомогу. Також з нього можна спорудити тент, щоб не мокнути в негоду, займаючись ремонтом, або постелити на землю, щоб вивантажити речі із салону, не забруднивши їх.

Ніж, нехай невеликий, але добре заточений, краще не складаний, інакше в критичній ситуації доведеться витрачати час та зусилля, щоб оголити лезо, та й у зручності використання такі ножі програють. За допомогою цього інструменту можна швидко зачистити провід, відрізати потрібних розмірів шматок ізоляції, скотчу або поліетилену. Крім того, він дозволить швидко перерізати пас безпеки, якщо потрібно швидко покинути машину, а замок ременя заклинило. Загалом ніж – вкрай корисна в дорозі річ.

Ліхтар – ще один незамінний предмет водійського набору. Згодні, сьогодні глобальна автоматизація різних процесів дає нам хибне почуття безпеки, але якщо раптом ви залишитеся без зв’язку в темний час доби, цей нескладний пристрій суттєво полегшить ваше становище. Ідеальним варіантом буде акумуляторний ліхтар із можливістю підзарядки від гнізда прикурювача. Можна купити і портативне джерело світла на батарейках, але тоді доведеться придбати додаткові елементи живлення. Але якщо ліхтар при цьому буде налобним, ви звільните руки для дрібних ремонтних робіт.

Для чого він взагалі потрібний, якщо під рукою є смартфон? Хоча б для того, щоб зберегти заряд батареї, оскільки залишитися в критичній ситуації без зв’язку, як у голлівудському трилері, само по собі неприємно. Крім того, крихітний світлодіод смартфона навряд чи зрівняється з спрямованим променем ліхтаря і не дозволить розглянути дрібні предмети в темряві. А з огляду на те, що підсвічування підкапотного простору в сучасних авто не передбачено, навіть перевірка моторного масла зі смартфоном в руках виявиться нелегким завданням. Що вже говорити про банальну заміну лампи у фарі головного світла, для доступу до якої в деяких моделях потрібно зняти крило або акумулятор.

Мобільний шиномонтаж

Про вже писали про те, якими підступними бувають розмиті путівці або дороги місцевого призначення. Згадували також і про засоби самостійного ремонту проколів коліс, які постраждали від цього. Тому тут лише стисло перерахуємо необхідний набір інструментів, придатних для того, щоб поміняти колесо або закласти в ньому свіжий отвір, не викликаючи евакуатор.

У дорозі трапляється всяке, у тому числі й втрата/поломка шпильок та гайок кріплення колеса . Щоб швидко повернутися до ладу, возіть у бардачку кілька зайвих болтів кріплення та жменю запасних гайок. Коштує таке кріплення копійки, а користь від нього в дорозі виявиться непорівнянною.

Якщо в багажнику вашої машини відсутня  повнорозмірна «запаска» , вирушаючи в далеку колію, докупіть її заздалегідь, навіть якщо та буде на штампованому диску. Це набагато краще, ніж смикати удачу за хвіст, здійснюючи затяжні марш-кидки з кволою «докаткою», а то й зовсім із шинною аптечкою. Але в будь-якому випадку краще мати на випадок ремонту чи заміни пошкодженого колеса хоч щось, ніж нічого.

Щоб зрозуміти, труїть повітря колесо вашої машини або ви давно їздите на напівспущених «ковзанках» (що ми теж робити не рекомендуємо), потрібно його лише накачати. Зробити це можна, наприклад, на заправці. Але якщо добиратися до такої далеко, скористаєтеся невеликим компресором , який також просто повинен лежати у вас у багажнику. Він стане в нагоді для підкачування «запаски» або підлатаної шини.

Наявність домкрата , думаємо, пояснення не потребує. Краще доповнити його твердим пластиковим, гумовим або дерев’яним «черевиком», який є додатковою точкою упору під колесом і надійно фіксує автомобіль на місці.

Балонний ключ : у ніші для інструменту напевно є штатний Г-подібний, але його краще замінити на хрестоподібний – у польових умовах демонтувати кріплення коліс їм куди зручніше.

Інший інструментарій

Декілька ламп для фар головного світла фар. Тут просто виходимо з принципу, що одна краща, ніж жодна, а дещо – краще, ніж одна. До того ж, за законом Мерфі однієї в критичній ситуації може бути недостатньо. Наприклад, під час руху по змерзлій «гребінці» лампочки люблять перегоряти парами. Вся справа в трясці, звісно. А ще, мабуть, у вдачі.

Копієчні запобіжники майже не займають місця, але виявляться незамінними в момент ікс. Завдяки їм можна відновити працездатність приладів і електроланцюгів, що вийшли з ладу.

За допомогою ріжкового або невеликого розвідного ключа вдасться послабити кріплення та зняти дроти з клем акумулятора. Якщо електрика вашого автомобіля ґрунтовно «коротнула», без відключення акумулятора від бортової мережі з проблемою впоратися не вдасться.

За допомогою пари викруток із плоским та хрестовим наконечниками, бажано не дуже великих, але з якісного лиття, вдасться багато. Наприклад, викрутити шурупи кріплення пластикових панелей у салоні.

Якщо автомобіліст непогано розуміється на електриці, його інструментарій краще поповнити вольтметром і мотком ізольенти . Але такі люди й самі про це знають.

Сезонна допомога

Не збільшуватимемо наш і без того великий список такими штуками, як скребок, щітка-кошторис або проводи для прикурювання. Ні слова не скажемо і про технічні рідини для доливання – все це купується в індивідуальному порядку виходячи зі відношення кожного власника до свого транспортного засобу та особистого часу.

Але про переваги лопати не можна не згадати. Снігопади взимку, на жаль, трапляються. Для дітей під час канікул це блаженство, для автомобіліста головний біль. Машину як мінімум потрібно відкопати з кучугури, а ще ліквідувати крижані надолби, що заважають нормально виїхати. На жаль, для таких ситуацій людство нічого ефективнішого за лопати досі не придумало. І якщо ви гидуватимете їздити з нею цілий рік, то на зиму цей інструмент обов’язково в багажник киньте. А вже ростовою ця лопата буде, пластиковою або складною саперною – залежить тільки від часу, яким ви готові пожертвувати, розгрібаючи снігові завали.

До вибору автохімії можна і потрібно ставитися прискіпливо, але знамениту WD-40 недарма вважають універсальним засобом. З її допомогою можна демонтувати закріплене кріплення, витіснити вологу із замків, змастити дверні петлі тощо. Словом, «ведешка» стане в нагоді у повсякденному житті і врятує в аварійній ситуації.

Плед, як правило, здається зайвим, але лише до того часу, поки в ньому не виникне реальна потреба. З його допомогою можна зігрітися, вкрити заднє сидіння, щоб не забруднити його вантажем, що перевозиться, а також використовувати в якості подушки, скачати валиком. У такому вигляді і зберігати плед зручніше.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!