Чи потрібно прогрівати двигун перед поїздкою

0
544

Думки з приводу прогріву двигуна перед початком руху можуть бути самими різними. Одна група людей говорить, що краще дати двигуну попрацювати на холостому ходу кілька хвилин для прогріву перед початком руху. Інші ж вважають, що робота на холостому ходу для прогріву силового агрегату не є хорошою ідеєю і без необхідності викликає підвищений знос.

Для карбюраторних двигунів раніше була потрібна інша процедура
В ті часи, коли на дорогах їздили тільки карбюраторні бензинові автомобілі, а дизелі були камерними, принцип був ясний – прогрів! У цих автомобілях було важливо, щоб різні деталі двигуна поступово досягали робочої температури і не піддавалися різким температурних перепадів, які можуть привести до пошкоджень. Крім того, в той час ще не були настільки досконалі масла, які були набагато жорсткішими при низьких температурах.

Водіння автомобіля з холодним карбюраторним двигуном пов’язане з багатьма незручностями. Силовий агрегат викидає більшу кількість шкідливих речовин, глухне при високих навантаженнях або смикається. Але цей час минув, і немає необхідності робити щось подібне перед тим, як сісти за кермо більш нового автомобіля.

Деякі водії і сьогодні дотримуються старого способу

Багато водіїв, які звикли до прогріву двигуна на старих автомобілях, дотримуються цього і сьогодні, навіть якщо у них нові моделі автомобілів. Вони дотримуються звичного способу дій і не бачать в цьому жодної проблеми. Однак прогрів двигуна не дуже підходить для нових автомобілів, які оснащені інжектором, блоками управління і іншими технологічними деталями.

У холодну погоду автомобіль може їхати відразу

Деякі автовиробники стверджують, що їхній автомобіль здатний виїхати на дорогу відразу після запуску в сильний мороз. Але це не означає, що в довгостроковій перспективі це нешкідливо для автомобіля. Сучасні двигуни виготовляються зі складних і термостійких матеріалів. Деякі компоненти, такі як розпредвали, колінчаті вали і вузли турбокомпресорів, встановлюються на підшипниках ковзання. На практиці це означає, що між їх поверхнями знаходиться невеликий шар масла для змащення.

Важливо дотримуватися інструкцій виробника

Мастило повинна надходити в підшипники якомога швидше, щоб уникнути надмірного зносу через підвищення тертя. Тому для двигуна дуже важливо, щоб масло було досить якісним, відповідало зазначеним умовам і не було занадто зношеним і старим. У цьому випадку воно не зможе надійно змащувати ці деталі, які будуть зношуватися набагато швидше. У той же час важливо дотримуватися приписану маркування моторного масла, рекомендованого виробником. Це пов’язано з тим, що тільки таке масло здатне надійно виконувати свою функцію при будь-яких умовах.

Поступове прогрівання – кращий варіант

Кращим рішенням є поступове прогрівання двигуна, особливо в холодні морозні місяці. Нічого не станеться, якщо завести автомобіль, почекати хвилину або дві, а потім вирушити в дорогу в звичайному режимі. Разом з тим не завадить прогріти двигун, рухаючись плавно, а не просто збільшуючи обороти до межі. Як двигун, так і різні шланги і ущільнення оцінять такий стиль прогріву.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!