Що означають кольорові смужки на протекторі: яка розшифровка смужок на протекторі

0
415

Що означають кольорові смужки на протекторі. Розшифровка смужок на протекторі: як підібрати шини на автомобіль.

Що означають кольорові смужки на протекторі?

Від того, наскільки правильно буде витлумачена маркування на шинах, залежить якість поїздки на автомобілі і складність монтажу коліс. Саме тому всі автолюбителі повинні навчитися читати інформацію, зазначену виробником, і зіставляти дані з технічними характеристиками свого автомобіля і шин.

Кольорові смуги на протекторі: що означають і хто завдає

Навіщо на шинах малюють кольорові смуги? Відповідь на це питання цікавить багатьох автолюбителів, які вибирають комплект нових покришок для своєї ластівки.

Щоб зрозуміти, що собою представляють смужки на покришці, слід сказати про те, що автомобільний скат має складну будову. Шина в готовому вигляді являє собою масив, отриманий при поєднанні декількох матеріалів.

Всупереч існуючій думці, колір смуг і їх кількість не приховують в собі особливих характеристик. Лінії різного кольору на шини завдає виробник, і, крім як вказівок для виробничників, які працюють в ланцюжку, такі знаки не несуть ніякої інформативності. Появою яскравих смужок скати для коліс зобов’язані підготовчого цеху, в якому відбувається первинна збірка. Чисельність ліній, їх товщина і колір стрічки, що прокладається між шарами:

  • повітронепроникного корду,
  • тканинного корду,
  • протекторного шару,
  • можуть варіюватися на одному і тому ж заводі в залежності від партій.

Єдине, чим кольорове позначення може стати в нагоді покупцеві – це допомогти підібрати гуму, яка зійшла з конвеєра в близький проміжок часу. На думку автолюбителів і професіоналів, такий підхід обіцяє забезпечити рівномірний знос шин автомобіля.

Якщо колір ліній не має значення, то їх розташування має дуже важливе значення. По смугах і їх розташуванню можна визначити місце укладання протекторної стрічки, а також дізнатися типорозмір і модель покришок. Професіонали використовують кольорові смуги для визначення приналежності автогуми до асиметричних або спрямованим моделям, а також застосовують для організації складського обліку.

Точки і трикутники на шинах

Якщо кольорові переривчасті лінії не несуть особливого смислового навантаження для споживача, то значки на боковинах покришок приховують в собі досить багато корисної інформації. У переліку основних символів виділяють:

  • жовті точки або трикутники;
  • червоні точки або трикутники;
  • білі точки.

Також на боковині покришки виробник наносить інформацію про розмір шини і її основне призначення, орієнтуючись на які покупець може легко підібрати гуму для свого авто. Дані, приховані в маркуванні, розтлумачуються згідно з міжнародними критеріями.

Відповідно до загальноприйнятої методиці розшифровці маркування жовтим кольором на схилі показано найбільш тонке місце на покришці, виявити яке вдається при первинній балансуванню ската в умовах заводської лабораторії. Для створення ідеального балансу рекомендується поєднувати жовтий маркер на схилі з відміткою L на ободі, яка б показала найважче місце, або ніпелем (вентилем).

Червоні позначки на боковині ската показують найважче місце, в якому шар гуми найбільший. Місце, де стоїть попереджувала позначення, потрібно мати у своєму розпорядженні в протилежній стороні від вентиля. Мета, яку переслідує виробник, позначаючи покришку точками червоного кольору, – полегшити балансування колеса і продовжити термін використання шини. Маркер білого кольору вказує на найбільш м’яку і гнучку частину протектора, і тому зазначену частину шини потрібно поєднувати з найважчим місцем диска.

Підказки, нанесені на покришки виробником, значно полегшують процес первинної підготовки коліс до експлуатації, а кольорові смужки допомагають правильно встановити гуму у напрямку ходу руху. Всі ці заходи розроблено для того, щоб підвищити безпеку пересування і продовжити термін служби шин.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!