Статті

Експерти назвали п’ять причин, чому двигун вмирає раніше терміну

Share

Перш за все експерти відзначили, що силовому агрегату сильно шкодить масляне голодування, яке найчастіше є наслідком банальної забудькуватості і халатності автовласника. Деякі автолюбителі можуть дуже рідко заглядати під капот для перевірки рівня масла або ж не звертають увагу на відповідний індикатор на приладовій панелі. Без мастила двигун починає працювати під навантаженням і може заклинити.

Ще одна часта причина масляного голодування – неакуратна їзда по «пересічній». Причина може критися в пробитому картері двигуна або поломки його вентиляційної системи, а також пошкоджені трубки подачі масла можуть викликати підтікання мастила аж до повного осушення. В такому випадку масляний насос починає працювати неефективно, а масляні канали забиваються.

Неправильно підібране або підроблене масло також здатні завдати шкоди силовому агрегату. Використання занадто густого масла в мінусові температури або занадто рідкого в екстремальних (гарячих) умовах, можуть нашкодити двигуну. Крім того, варто пам’ятати, що не можна заливати масло для дизельних моторів в двигуни бензинових машин і навпаки. Справа в тому, що у дизельних масел присадки володіють більшою мірою миючими характеристиками.

Неякісне пальне може вивести з ладу двигун. Слід заливати тільки те паливо, яке рекомендовано автовиробником, адже пальне з низьким октановим числом призводить до сильної детонації, а також може стати причиною перегріву мотора. Якщо ж ви заправилися контрафактним пальним з великим вмістом свинцю, метанолу, нафталіну або ацетону, можливі збої в роботі паливної системи, засмічення фільтрів і форсунок.

Поломка системи охолодження зачату призводить до перегріву двигуна. Також вкрай небезпечним є момент, коли антифриз починає потрапляти в моторне масло, що часто є наслідком виходу з ладу прокладки головки блоку циліндрів (ГБЦ), пошкодження площині ГБЦ і теплообмінника. Антифриз здатний порушити процес змащування рухомих елементів двигуна, що може спричинити масляне голодування.

Частою причиною поломки двигуна є його несвоєчасне обслуговування. При обриві ременя ГРМ відбувається неузгодженість розподільного і колінчастого валів може привести до того, що поршні вдарять по відкритим клапанам, буквально руйнуючи все навколо. З поточних сальників на ремінь може потрапляти масло, що сильно скорочує термін служби ременя. На ланцюгових двигунах з часом ланцюг починає розтягуватися, через що з часом вона може «перескочити» на зубах шестерень. В кінцевому підсумку це призводить до пошкодження клапанів, поршнів, распредвала і інших компонентів двигуна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Skoda вивела на тести новий компактний електрокросовер Elroq

Наприкінці цього року Skoda має намір представити компактний електричний кросовер під назвою Elroq. Його прототипи…

18.05.2024

Нове покоління Hyundai Palisade всередині буде майже як Range Rover

Минулий рік ознаменувався для Hyundai прем'єрою його великого кросовера Santa Fe, який отримав більш строгий…

18.05.2024

Представлений CyberTrailer із сонячними панелями для пікапа Tesla Cybertruck

Living Vehicle представила новий CyberTrailer – розкішний причіп із сонячними панелями, створений для власників Tesla…

18.05.2024

Знайдено всі переваги та недоліки кросовера Hyundai Mufasa

Експерт вирішив протестувати новий кросовер Hyundai Mufasa та поділитися своїми враженнями про його характеристики. Дана…

18.05.2024

Tesla піднімає ціни на Model 3 Performance, незважаючи на затримки постачання

Tesla представила оновлену Model 3 Performance 23 квітня, викликавши велику цікавість. Електромобіль отримав більше потужності, кращу ефективність та…

18.05.2024

Компанія Ford готує розширення лінійки Mustang

Ford розглядає можливість розширення лінійки Mustang після успішного запуску електрокросовера Mach-E під цим брендом. У…

18.05.2024