Чи обов’язково робити страховку при переоформленні машини?

Час читання: 3 хв.
0

Відповідно до Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», автовласник не має права керувати транспортним засобом без страховки. Даний поліс забезпечує матеріальне відшкодування шкоди, заподіяної майну і здоров’ю інших учасників дорожньо-транспортної пригоди, окрім винного. Оформлюється автоцивілка один раз на рік терміном на 12 місяців і діє по всій території України, незалежно від прописки власника і місця реєстрації авто.

Дата закінчення дії поліса вкрай рідко збігається з датою купівлі-продажу авто і тоді виникає питання, що робити з чинною страховкою. При чому замислюється над цим як старий власник авто, на якого оформлена автоцивілка, так і новий. Найчастіше обидва відправляються в страхову компанію і оформлюють нові поліси. Але є інші варіанти рішення, які дозволять заощадити час і гроші.

Чи дійсна страховка при перереєстрації авто?

У разі зміни власника застрахованого транспортного засобу дія договору актуальна до зазначеного в ньому терміну. А вже по закінченню новий власник купує поліс з урахуванням змін. Регламентується це положення ст. 20 Закону, де чітко прописаний перелік випадків, коли дія договору зберігається:

  • При зміні автовласників — сюди відноситься як купівля-продаж, так і дарування машини;
  • При вступі в права спадщини — транспортний засіб разом з правами і обов’язками за договором переходять іншій особі;
  • При відчуженні транспортного засобу — передача права керування за генеральним дорученням;
  • Якщо діяльність страхувальника (юридичної особи) припинена встановленої законодавством процедури і призначений її правонаступник.

У всіх перерахованих випадках новий власник може користуватися чинним полісом, а по закінченню терміну дії документа оформити новий.

Про переоформлення автостраховки при покупці машини

При купівлі нового автомобіля страхувальник може вчинити з полісом на свій розсуд. Він може залишити за собою права і обов’язки за чинним полісом, але на інших умовах.

Варіант №1

Якщо страхувальник не бажає змінювати страховика, є можливість перенести залишок фінансових коштів з діючої страховки на нову. Для цього необхідно звернутися безпосередньо до відділення страхової компанії у своєму місті або онлайн, укласти новий договір на своє ім’я, але вже з даними нового автомобіля, закрити старий договір і переказати кошти на новий поліс. Це відмінна можливість заощадити гроші на страховці.

Важливо врахувати, що переказ коштів можливий тільки за тими договорами, за якими не здійснювалися страхові виплати раніше і немає заявлених страхових випадків на момент звернення в компанію.

Варіант №2

Якщо страхувальник не бажає співпрацювати зі своїм страховиком, є можливість дострокового розірвання договору і повернення залишку грошей. Такий варіант також актуальний, якщо клієнт не має наміру купувати автотранспортний засіб і не потребує автоцивілки. Після звернення в страхову компанію фахівці проводять перерахунок та повертають клієнтові різницю між сплаченими і використаними коштами.

Як і в першому варіанті, розірвання з поверненням неможливе, якщо за полісом проводилися страхові виплати.

Переоформлення КАСКО

В Україні КАСКО належить до добровільного виду страхування майна. Страховий договір можна розірвати в будь-який момент, якщо інше не прописано в договорі страхування. Якщо правилами страхової компанії допускаються зміни в документі, власник може переоформити страховку на іншого вигодонабувача, вписати в поліс інших водіїв або виключити вже прописаних.

Якщо поліс добровільного страхування не потрібен колишньому власникові, то договір розривається. Якщо ж в ньому зацікавлений новий власник — достатньо звернутися в страхову компанію із заявою встановленого зразка, що дасть можливість прив’язки КАСКО без розірвання або переоформлення страховки.

Чи можна їздити по автоцивілці колишнього власника?

Новий власник авто може користуватися поточним полісом, обов’язки і права за яким йому передає попередній автовласник. Тобто страховку можна подарувати або продати. У такому випадку попередній страхувальник зобов’язаний придбати автоцивілку, що не складе особливих труднощів. Оформлення займає не більше 5 хвилин, оплата проводиться онлайн, отримання чинного поліса на електронну пошту — протягом пари хвилин.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!