Підраховано, як подешевшали батареї для електромобілів за 13 років

0
64

Вартість літій-іонних акумуляторів для електромобілів за останні 13 років знизилася на 87%. Такі дані наводить видання InsideEVs з посиланням на дослідження Міністерства енергетики США.

За підрахунками відомства, зараз середня ціна однієї кіловат-години корисної ємності акумулятора становить 157 доларів, тоді як у 2008 році це було 1237 доларів (у цінах 2021 року). У 2019 році був пройдений рубіж у 200 доларів за кіловат-годину, отже, з того часу акумулятори втратили в ціні приблизно 25%.

Однак відомство уточнює, що розрахунок зроблений виходячи з обсягів виробництва середньостатистичного акумулятора об’ємом 100 тисяч одиниць на рік. Також результати дослідження названі «оціночними», тобто вони покликані лише продемонструвати загальносвітові тенденції, а не надати повну картину.

Розроблення нових батарей зараз ведеться за двома напрямками – зниження їхньої виробничої ціни, що має в цілому благотворно позначитися на вартості самих електромобілів, а також підвищення ємності та збільшення швидкості заряджання.

Наприклад, альянс компаній Mahle і Allotrope Energy деякий час тому оголосив про розроблення технології, що дозволяє поповнювати енергозапас на 20 кВт всього за 90 секунд. А в Австралії фірма Graphene Manufacturing Group (GMG) планує замінити літій-іонні джерела енергії алюмінієво-графеновими. Стверджується, що у таких акумуляторів швидкість заряджання у 60 разів швидша, ніж у літій-іонних, і вони утримують утричі більше енергії, ніж елементи на основі алюмінію). Також вони повинні бути дешевшими.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!