Чи потрібно вже зараз «перевзувати» авто, і коли це стане обов’язковим

Час читання: 2 хв.
0
Чи потрібно вже зараз «перевзувати» авто, і коли це стане обов’язковим

Зима в Україні вже не за горами. Тому багато водіїв вже зараз почали замислюватися про перевзуття, а хтось взагалі встиг поміняти гуму. Але осінь у більшості регіонів країни поки що стоїть тепла, тому також багато автомобілістів до останнього їздитимуть на літніх шинах. То коли ж все-таки треба міняти колеса, щоб не запізнитися?

Що ще відомо

У питанні сезонного шиномонтажу розбиралася редакція UaMotors. Згідно з попередніми прогнозами, перші заморозки та снігопади можуть розпочатися в Московській області та багатьох інших регіонах вже наприкінці наступного тижня. Але це похолодання обіцяє бути недовгим. Після цього повітря має знову помітно прогрітися.

Остаточно сніг може випасти в багатьох областях лише до середини – кінця листопада. Ось тоді вже точно необхідно буде поміняти гуму на зимову. Але багатьом автолюбителям бажано зробити це раніше. Наприклад, у листопадові свята. Ну, а взагалі тим, хто не поспішає з перевзуттям варто частіше стежити за прогнозом погоди. Це допоможе не запізнитися. Щоправда, якщо тягнути до останнього, то можна зіткнутися з величезними чергами у шиномонтажі.

Реклама

Взимку можна їздити на літній гумі, тому що штрафу за це законом України не передбачено. Однак слід думати про власну безпеку та інших учасників дорожнього руху. Оштрафувати можуть хіба що за експлуатацію коліс, які не відповідають критеріям, зазначеним у п. 31.4.5 ПДР і статті 121 КУпАП.

Відповідно до цих документів водію виписують штраф, якщо:

  • висота протектора шини менша за допустиму (1,6 мм — для легкових автівок, 1 мм для — авто вагою понад 3,5 т, 0,8 мм — для мотоциклів);
  • на гумі є порізи або інші механічні пошкодження;
  • розмір, індекс навантаження та тип шин не відповідає повній спорядженій масі автомобіля;
  • на одній осі встановлені колеса з різним типорозміром та конструкцією (радіальні та діагональні);
  • на різних осях встановлені покришки з шипами та без них.

Штраф за порушення цих норм складає 20−40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За повторне порушення водія можуть позбавити посвідчення на 3−6 місяців або арештувати терміном до 10 діб. Навіть у найменшу ожеледицю та снігопад їзда на літніх покришках нерідко призводить до серйозних дорожньо-транспортних пригод із тяжкими наслідками. Тому треба заздалегідь подумати про власне життя та здоров’я, а також про безпеку інших учасників дорожнього руху. Та й свою машину теж шкода. Експерти та досвідчені водії радять змінювати гуму, коли середньодобова температура постійно тримається нижче 5-7 градусів за Цельсієм. А вже точно треба перевзутися, якщо регулярно трапляються заморозки, снігопади та ожеледиця.

Першими завжди повинні міняти шини ті, хто частина виїжджає за місто, наприклад, на дачу, і водії-початківці. Їм небезпечно тягнути до останнього! Також не варто тягнути гуму власникам старих моделей автомобілів, не оснащених сучасними електронними помічниками, здатними часом виручити на несподівано слизькій дорозі. Краще поспішити у шиномонтаж і тим, хто любить швидку їзду. А ось мешканцям великих міст міняти шини можна в останню чергу. Дороги там зазвичай добре прибирають та обробляють протигололедними реагентами.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!