Чому суди в Україні виправдовують водіїв у стані алкогольного сп’яніння

Час читання: < 1 хв.
0
Чому суди в Україні виправдовують водіїв у стані алкогольного сп'яніння

В Україні керування транспортом у стані алкогольного сп’яніння є серйозним правопорушенням, яке карається суворими заходами. За перше таке порушення передбачений штраф у розмірі 17 000 гривень та позбавлення водійських прав на один рік. Однак останнім часом спостерігається тенденція, коли суди почали виправдовувати водіїв, які були визнані п’яними. У цій статті проаналізуємо причини цього явища та зміни у правозастосуванні.

Норми вмісту алкоголю в крові: законодавча база

В Україні визначено конкретні норми допустимого вмісту алкоголю в крові для водіїв. Відповідно до Постанови КМУ №1452 від 09.11.2015, алкогольним сп’янінням вважається рівень алкоголю від 0,2 проміле. Якщо цей показник перевищений, поліція має право скласти протокол та накласти штраф.

Різні інтерпретації закону

Проте юристи відзначають, що суди почали по-різному трактувати поняття алкогольного сп’яніння. Згідно з Віденською конвенцією, яку Україна ратифікувала 8 листопада 1968 року, вміст алкоголю в крові повинен перевищувати 0,5 проміле для того, щоб водій вважався п’яним. Апеляційні суди все частіше скасовують рішення першої інстанції у випадках, коли рівень алкоголю у водіїв був меншим за 0,5 проміле.

Причини зміни підходів у правозастосуванні

Ці зміни можуть бути спричинені кількома факторами. По-перше, суди, ймовірно, намагаються забезпечити справедливе застосування закону. По-друге, невелика кількість алкоголю в організмі може бути результатом вживання певних продуктів, таких як квас чи безалкогольне пиво, що також враховується при винесенні рішень.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!