В Україні запроваджено нововведення, що стосується реєстрації деяких авто

Час читання: 2 хв.
0

Головний сервісний центр МВС роз’яснив нову процедуру реєстрації гуманітарних автомобілів. Раніше такі транспортні засоби можна було ставити лише на тимчасовий облік, що обмежувало їх використання. Тепер ситуація змінилася завдяки постанові Кабінету Міністрів України №895, яка набрала чинності 9 вересня 2024 року та спрощує процес передачі гуманітарних автомобілів для потреб фронту.

Нові правила реєстрації та перереєстрації

Згідно з новими правилами, благодійні організації отримали можливість ставити імпортні гуманітарні автомобілі на державний облік. Це стосується як вже перебуваючих в Україні транспортних засобів, так і тих, які тільки планують перетнути кордон. Державний облік дозволяє призначити конкретного користувача транспортного засобу, що забезпечує персональну відповідальність водіїв за порушення правил дорожнього руху.

Державний облік дозволяє призначити належного користувача автомобіля, що забезпечує особисту відповідальність за порушення ПДР.

Реклама

Тимчасовий облік спрощує реєстрацію без потреби сплати внесків до Пенсійного фонду, сертифікації та експертного дослідження. Також передбачена можливість списання, виїзду за кордон та передачі транспортного засобу.

Процедура реєстрації на державний облік

Для реєстрації гуманітарного автомобіля необхідно подати до сервісного центру МВС наступні документи:

  • декларацію про гуманітарну допомогу (відповідно до постанови КМУ №953),
  • акт приймання-передачі транспортного засобу,
  • документи, що підтверджують оцінну вартість,
  • довідку Міноборони,
  • організаційно-розпорядчі документи,
  • сертифікат відповідності,
  • іноземне свідоцтво про реєстрацію та інші відповідні документи.

Також введено механізм передачі транспортного засобу від благодійної організації до кінцевого одержувача. Тепер автомобіль можна перереєструвати на організацію, для якої він був завезений.

Інші важливі моменти

  • Вибракування: Гуманітарні автомобілі на тимчасовому обліку можуть бути зняті з обліку у разі пошкодження або якщо вони непридатні до відновлення.
  • Виїзд за кордон: Постанова дозволяє виїзд за кордон на гуманітарних автомобілях, які перебували на тимчасовому обліку, з можливістю отримання свідоцтва про реєстрацію для виїзду за кордон.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!