Поліція переплатила 8 млн грн за радари TruCAM

Час читання: 2 хв.
0
Поліція переплатила 8 млн грн за радари TruCAM

За даними досудового розслідування, у 2020 році Державне агентство інфраструктурних проектів провело тендер на закупівлю 72 лазерних радарів TruCAM для Національної поліції. Голові тендерного комітету закидається безпідставне рішення про закупівлю цих приладів через переговори з конкретним постачальником, замість проведення відкритого тендеру.

У результаті радари TruCAM були придбані за 33,5 млн грн. Досудове розслідування вважає, що на відкритому тендері вартість 72 радарів могла б бути на 8 млн грн меншою, що завдало державному бюджету збитків у розмірі 8 млн грн.

Слідчі Державного бюро розслідувань відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість). Особи, які у 2020 році очолювали тендерну комісію Державного агентства інфраструктурних проектів, вже отримали повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

Реклама

Наразі в Україні патрульні поліцейські використовують 160 радарів TruCAM для вимірювання швидкості на 195 ділянках автошляхів. Для забезпечення безпеки, поліцейські автомобілі з радаром TruCAM оснащені включеними синіми проблисковими маячками, а дорожні знаки попереджають водіїв про фото- і відеофіксацію порушень ПДР.

Радари TruCAM зазвичай використовуються поліцейськими в руках для вимірювання швидкості, проте деякі юристи вважають це порушенням, оскільки ці пристрої призначені для стаціонарного використання. У Верховній Раді на початку 2024 року було зареєстровано законопроєкт, що пропонує заборонити ручне використання TruCAM.

Водночас є думка, що радары TruCAM призначені як для ручного, так і для стаціонарного вимірювання швидкості. У квітні 2024 року один з районних судів Харкова в рішенні у справі №641/1709/24 зазначив, що конструктивні особливості TruCAM та його характеристики дозволяють використовувати прилад у ручному режимі, при цьому похибка вимірювання не перевищує 2 км/год.

TruCAM відноситься до ручних вимірювачів швидкості, але його можна встановити на триногу для автоматичного вимірювання швидкості транспортних засобів. Методичні рекомендації підтверджують можливість використання TruCAM як у ручному, так і в стаціонарному режимах.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!