Поліцейські в Україні можуть отримати право використовувати електрошокери

Час читання: 2 хв.
0
Поліцейські в Україні можуть отримати право використовувати електрошокери

Міністерство внутрішніх справ України пропонує розширити перелік випадків, у яких поліцейські можуть використовувати електрошокери. Кабінет Міністрів вже затвердив відповідний законопроєкт.

Наразі українським правоохоронцям дозволено застосовувати електрошокери лише у двох випадках: по-перше, для відбиття нападу на самого поліцейського, іншу особу чи об’єкт, що охороняється; по-друге, для відбиття атаки агресивної тварини, що загрожує здоров’ю людини чи поліцейського.

МВС пропонує додати три нові підстави для застосування електрошокерів. Зокрема, правоохоронці зможуть використовувати їх при затриманні осіб, підозрюваних у злочинах, які чинять опір чи намагаються втекти, а також під час затримання осіб, що намагаються втекти з-під варти. Водночас, заборонено використовувати електрошокери для ударів по голові, шиї та статевих органах, що передбачено новим законопроєктом.

Очікується, що ці зміни сприятимуть зменшенню застосування вогнепальної зброї поліцейськими, що може допомогти зберегти життя людей.

Зараз законопроєкт, який розширює підстави для використання електрошокерів, ще не зареєстровано у Верховній Раді, тому його текст наразі недоступний. МВС планує подати документ до парламенту найближчим часом. Невідомо, чи буде законопроєкт ухвалено депутатами, адже це вже друга спроба змінити законодавство щодо використання електрошокерів.

Попередня спроба розширення підстав для застосування електрошокерів була в Україні у листопаді 2020 року, коли був зареєстрований законопроєкт №4375, ініційований прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. Проте в квітні 2021 року цей законопроєкт був відхилений народними депутатами.

Нагадаємо, що навесні 2024 року в Україні був прийнятий новий закон про ОСЦПВ №8300, який розширив права поліцейських перевіряти наявність договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності (“автоцивілка”). Тепер поліцейські можуть перевіряти це не лише при складанні протоколів про порушення ПДР або оформленні матеріалів ДТП, а й під час спостереження за дорожнім рухом, включаючи автофіксацію. Це право з’явиться після внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

 

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!