Через блокаду кордону в Україні злетіли ціни на автогаз: на скільки ще подорожчає літр пального

Час читання: 2 хв.
0

Найближчим часом ціна автогазу для українських водіїв може зрости ще на 2 гривні за літр. При цьому роздрібна ціна на цей вид пального вже зросла майже на 9 грн за останній місяць, з 27 грн в середньому до 35,9 грн за літр). Ситуація з бензином та дизельним паливом краща, причому ціни на дизельне паливо на АЗС дещо знизилися.

Однією з причин високих цін на автогаз є блокада українського кордону польськими перевізниками. Про це під час телемарафону заявив Леонід Кошанчук, директор однієї з мереж АЗС.

“Близько чверті всього споживання [скрапленого газу] перевозиться через польський кордон бензовозами і бензовозами. І ми бачимо, що вся ця історія розширюється. Словаччина вже заблокована, і в цьому немає нічого хорошого”, – сказав Косьянчук.

Реклама

Водночас, на кінцеву ціну газу для автомобілів також вплинула зміна митних процедур через побоювання, що російське паливо потрапить на український ринок через треті країни. У сукупності це призвело до серйозного зростання цін, і не можна виключати можливість дефіциту цього палива.

“На аукціонах спостерігається дуже високий попит на газ через дефіцит газу в Україні. Роздрібна ціна становить 35,9 грн, а аукціонна – вже 37,5 грн. Наскільки показує аналіз, підвищення ціни щонайменше на 2 гривні за літр буде проблемою найближчим часом”, – спрогнозував експерт.

Водночас, наразі українські АЗС мають щонайменше місячний запас дизпалива. У зв’язку з тим, що в Україну надійшла нова партія дизпалива, ціна на нього дещо знизилася.

“Ми завезли і бензин, і дизпаливо. І на сьогоднішній день у нас є запас дизпалива як мінімум на місяць. Зберігати його також коштує грошей, тому ми знизили ціну, щоб уникнути цього. Співвідношення попиту і пропозиції працює добре. По цьому виду пального ситуація більш-менш однакова”, – каже Кошанчук.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!