Все, що ви могли не знати про електромобілі

0
324

Автомобілі, що працюють на електриці, дедалі успішніше входять у наше повсякденне життя. Деякі з нових моделей є гібридними, інші повністю електричними. Вони мають простіший пристрій, меншу загальну вартість і вважаються більш екологічними. А заряджаються такі машини дедалі легше, тепер навіть удома!

Коли і чому було забуто перший електромобіль? Історія коротко.
Останнім часом багато говорять про електромобілі, але насправді їхня популярність – зовсім не щось нове. Перший автомобіль з електродвигуном було створено ще 1837 року у Шотландії. Наприкінці 19 століття таксі на електричних батареях з’явилися навіть на вулицях Лондона та Нью-Йорка. Але ціна на нафту впала і ці ранні моделі швидко втратили свою популярність.

Повернемося до сьогодення. 2008 року Tesla випустила автомобіль з електродвигуном, здатний проїхати 350 км на одній зарядці. Це дало новий імпульс виробництву електромобілів. До кінця 2014 року було продано більше 285 000 машин, і сьогодні всі провідні компанії прагнуть створити моделі, що хоча б частково працюють від електрики. Уряди багатьох країн світу підтримують виробництво та використання електромобілів насамперед тому, що вони не виробляють шкідливих викидів.

Основні характеристики електромобілів.
Кожен електромобіль має електродвигун. Замість паливного бака має вбудовані акумуляторні батареї. Вони заряджаються від електричної мережі та таким чином забезпечують енергію для роботи двигуна. На одній зарядці середньої сучасної моделі можна проїхати понад 400 км.

Електромобілі не мають коробки передач та вихлопної системи. Це робить їхнє управління більш плавним. Всі електродвигуни автомобіля працюють тихо та не виділяють шкідливих викидів, що є додатковим плюсом для навколишнього середовища. У решті систем істотних відмінностей від звичайних автомобілів немає.

Переваги і недоліки.
Основними перевагами цих автомобілів є:

Екологічність.
Хоча виробництво електроенергії саме по собі є забруднювачем навколишнього середовища, електромобілі все ж таки екологічніші, ніж інші автомобілі з ДВС, оскільки вони зазвичай виробляють набагато менше шкідливих викидів.
Висока ефективність. Електродвигуни конвертують до 95% своєї енергії у рух. У машин із двигуном внутрішнього згоряння, ця частка становить лише 30%, а решта втрачається рахунок інших процесів (наприклад, робота кондиціонера).

Дешеве паливо.
Повна зарядка акумулятора коштує менше ніж бак палива. При ціні електроенергії – 5,18 рублів за кіловат-годину, автомобільний акумулятор ємністю 100 кВт на годину дає споживання близько 3 літрів на 100 км, якщо порівнювати з машинами з ДВЗ.

Низькі витрати на технічне обслуговування.
В електромобілях менше частин, що рухаються, про які потрібно піклуватися — всього близько 100 у порівнянні з 1000 у звичайних автомобілях.

Набагато швидше за розгін.
Це ще одна істотна перевага, яку не можна забувати.

Основним недоліком цих моделей є вища ціна. Однак, враховуючи низькі витрати, різниця швидко окупається.

Інші типи електромобілів.
Електромобілі, як ми пояснили вище, працюють лише електрикою. Крім них є ще два типи автомобілів, які вважаються електричними.

Звичайні гібриди.
Ці автомобілі можуть працювати як на пальному, так і на електриці. Вони мають бензобак, а також електродвигун і акумулятори для нього. Коли ви рухаєтеся повільно, працює електродвигун. На вищих швидкостях працюють обидва. Акумулятори можна заряджати при працюючому бензиновому двигуні або при зупиненому автомобілі.

Плагін-гібриди.
У них також є обидва типи двигунів, але тут бензиновий є допоміжним. Акумулятори мають велику ємність та можуть заряджатися самостійно від зарядного пристрою.

Як зарядити акумулятор електромобіля.
Підключивши автомобіль до звичайної розетки, так само, як ви заряджаєте телефон. Більшість електромобілів продаються в комплекті із зарядним пристроєм. Будинки можна заряджати щоразу, коли машина знаходиться в гаражі, наприклад вночі. Цей процес повільний, іноді повна зарядка може зайняти до 20 годин. Інший варіант – купити домашню зарядну станцію. Він встановлюється в електричну мережу та прискорює процес від трьох до семи разів.

Ви також можете заряджати автомобіль у дорозі, використовуючи громадські станції. Ці станції забезпечують більш швидке заряджання акумуляторів – 80% їх ємності відновлюється приблизно за 30 хвилин. Але на жаль, мережі таких станцій у Росії ще недостатньо розвинені.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!