Поліцейським дозволили використовувати радари TruCam в руках для вимірювання швидкості

Час читання: < 1 хв.
0

В Україні патрульні поліцейські мають право тримати радари TruCam у руках під час вимірювання швидкості автомобілів. Таке рішення ухвалив районний суд Харкова у справі №641/1709/24 в квітні 2024 року.

У березні 2024 року на автодорозі “Київ-Чоп” у населеному пункті поліцейські зупинили Skoda Kodiaq, який рухався зі швидкістю 75 км/год. Швидкість вимірювали за допомогою лазерного радара TruCam. Водія оштрафували згідно з ч. 1 ст. 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Водій оскаржив штраф у суді.

Реклама

У відповіді на позов поліція пояснила, що TruCam є ручним вимірювачем швидкості, і його конструкція передбачає використання в руках. Суд підтвердив це. В рішенні зазначено, що відповідно до інструкції Trucam LTI 20/20, прилад може використовуватися в ручному режимі, а похибка вимірювання не перевищує 2 км/год. Це забезпечується системою, яка компенсує вібрації та короткочасні перерви лазера.

TruCam може використовуватися не лише в ручному режимі, але і бути встановленим на триногу для автоматичного вимірювання швидкості. Інструкція та методичні рекомендації також описують можливість ручного використання.

Наразі в Україні тривають дискусії щодо законності використання TruCam у ручному режимі. Адвокати стверджують, що радари повинні використовуватися тільки на тринозі. У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №10441, який пропонує заборонити поліцейським тримати TruCam у руках, але його ще не розглянули навіть у першому читанні.

 

 

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!