Новини

Чим загрожує часта їзда в ECO-режимі

Share

Майже будь-який сучасний автомобіль навіть у базовій або близькій до неї комплектації оснащується системою вибору режимів руху. ECO-режим допомагає заощаджувати паливо, але не заощаджує кошти – термін служби двигуна при його використанні може знижуватися.

Зазвичай такий вибір передбачає щонайменше три режими: стандартний, спортивний та економічний. За фактом здебільшого різниця між ними невелика, вона ледь помітна. Але буває, що кожен із них справді виконує заявлену функцію. Ось тільки якою ціною?

Більшість автовласників постійно їздить у стандартному режимі, який автоматично включається при кожному наступному запуску автомобіля. Можливості двигуна використовуються не більше ніж на 80%.

Потужність, яку заявляє виробник, двигун видає лише на піку – при їзді у спортивному режимі. А що дає еко-режим? Його справжнє завдання – економити пальне, і з цим цей режим справді непогано справляється: здебільшого витрата бензину та дизеля знижується, зростає пробіг на одному баку.

Однак одночасно ECO-режим потроху вбиває двигун, якщо ним користуватися занадто часто і невміло. Оскільки трансмісія в такому режимі також переходить в економічний режим, на підвищену передачу машина переходить раніше, ніж потрібно. Стрілка тахометра часто падає вниз вже після досягнення 1 900-2 000 об/хв.

Під час руху внатяг, на низьких оборотах, автоматично знижується продуктивність масляного насоса, що неминуче призводить до масляного голодування двигуна. Наслідок такої проблеми – прискорене зношування всіх найважливіших компонентів, включаючи циліндропоршневу групу.

Зазори між поршнями та циліндрами збільшуються, він стирається. Процес призводить до зниження компресії, підвищення детонації, вироблення вкладишів та зносу шийок колінчастого валу.

Одночасно їзда в ECO-режимі призводить до утворення великої кількості нагару та масляних відкладень. Мотор перестає “дихати”, втрачає потужність і навіть переходить на аварійні алгоритми роботи.

У зимовий час зловживання економічним режимом керування призводить до більш тривалого прогрівання двигуна і неоптимальних умов роботи, що веде до прискореного зносу.

Виходить, автовиробник заманює споживача економією палива, а за фактом прискорює капітальний ремонт? Не все так просто.

Користуватися перевагами економічного режиму потрібно розумно, як і всіма іншими функціями автомобіля. Хоча б кілька разів на місяць варто включати спортивний режим та їздити на підвищених оборотах. Ні, перевищувати швидкість не потрібно – можна просто перевести коробку передач у ручний режим і перейти на одну передачу нижче.

Постійно так їздити не потрібно, але дати машині продихатися і прокашлятися точно не завадить. Велика частина шкідливих відкладень у двигуні просто згорить, а підвищена температура вижене з олії водяний конденсат.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Лікар назвав головні помилки, які роблять усі водії під час перевезення дітей в авто

Забезпечення безпеки дітей у транспортному засобі має першорядне значення, однак, багато батьків з незнання припускаються…

18.05.2024

Нововведення в обов’язковому техогляді в Україні — подробиці

Хоча за офіційною статистикою поліції через технічні несправності стається менше 1% ДТП, обов’язковий техогляд все…

18.05.2024

Volkswagen та Renault не зійшлися в думках: бюджетний електромобіль під загрозою

Volkswagen і Renault припинили переговори про спільну розробку доступного електромобіля на базі Twingo, повідомили джерела.…

18.05.2024

Електро-Creta від Hyundai потрапила до об’єктивів фотошпигунів

Бестселер Hyundai в сегменті кросоверів (Creta) готується до того, щоб стати одним з автомобілів, що…

18.05.2024

У Європі розпочався продаж оновленого кросовера Ford Puma

В Іспанії вже оголошено ціни на новий Ford Puma 2024 року. Компанія відкрила конфігуратор для…

18.05.2024

Електричний пікап Toyota таки стане серійним

Японський електричний пікап Toyota Hilux EV таки стане серійною моделлю. Представлений наприкінці 2022 року електричний…

18.05.2024