Новини

Чому на дорогах одні авто частіше пропускають, а інші – підрізають

Share

Автомобільний світ – він у чомусь особливий. Звичайні люди, освічені і культурні, зачинившись у своїй машині, можуть раптом перетворитися на грубих і невихованих дикунів. Чому на дорозі непорозумінь трапляється більше, ніж у особистому спілкуванні між людьми?

Чому за кермом ми часто забуваємо, що треба шанувати один одного – сигналимо, кричимо, показуємо непристойні знаки руками або просто ліземо “поза чергою” у заторі? Психологи пояснюють це різними причинами, але ми розглянемо проблему через призму автомобіля.

Частенько дорожні агресори та хами у своєму звичайному, “пішохідному” житті – культурні, ввічливі люди. Психологи мають цьому пояснення

Чи помічали ви, що деяким машинам у потоці транспорту чомусь більше шани? Що їх ніхто не наважується зганяти сигналом з лівої смуги, що їх першими пропускають у вузькому проїзді, що їм поступаються дорогою навіть там, де це не потрібно згідно ПДР? Найчастіше це великі та дорогі моделі, такі, як позашляховики, або невеликі, але дуже дорогі – наприклад, спорткари.

З іншого боку, власники певного сегменту легковиків на собі відчувають таку собі зневагу водіїв-співвітчизників: то з парковки на вулицю 5 хвилин ніхто не “пускає”, то в потік не влитися, то у вузькому провулку сяючі іномарки просто йдуть ”в лобову“. Цікаво, що перелік таких ”нешанованих“ набагато більший, ніж тих, кого всі ”шанують“.

Суб’єктивно

Василь К., автомобільний журналіст
– Я часто їжджу на авто різних класів, і легко помітити, що мене на моїй приватному BMW X5 частіше дають дорогу навіть там, де це необов’язково, або там. де незрозуміло, який пункт ПДР застосувати. В той час як невеликі тестові машини, скажімо, хетчбеки В-С-класу, колеги на дорозі часто просто не помічають. Найгірше те, що реально відчуваю: крім іншого, це – додатковий ризик потрапити в ДТП.

Як правило, автомобілі поважного віку зазнають більших “утисків” від колег на дорозі – на відміну від людського суспільства, де старшим громадянам надають більше шани

Костянтин М., професійний водій
– Ніколи не ранжував учасників дорожнього руху за вартістю/розміром/віком автомобіля, бо самому часто доводилося їздити в один день на smart і на великому Mercedes. Рівень крутості людини не завжди можна вгадати по автомобілю, а з цього випливає, що відношення до всіх має бути лише як до водіїв.

Ігор Ш., журналіст
– Безумовно, різниця у відношенні/повазі до машин різного калібру на дорозі є. Часто користуюся моделями різного класу та розміру, причому у різних містах України і світу – і все це відчуваю на собі. Особливо коли їду на яскравій машинці дружини, з аерографією у вигляді квітів на кузові – навіть старі “копійки” намагаються неодмінно обігнати, хоча б і за 50 метрів до перехрестя. Ще одне корисне спостереження. Час від часу катаюся на власному ретроавтомобілі, і теж зазнаю, так би мовити, утисків – і що цікаво, перш за все з боку різних старих ридванів у жахливому стані. Певно, люди намагаються мені довести, що їхні ночви потужніші за мій ретрокар. При цьому власники поважних дорогих авто частіше ставляться до ретромашини з повагою – пропускають навіть всупереч правилам. Мабуть, розуміючи, скільки в неї вкладено коштів і праці реставраторів.

Невеликі автомобільчики – у тому числі ті, що вважають жіночими – ще один вид, який зазнає дискримінації у складних дорожніх ситуаціях

Олександр К., дизайнер
– Надмірно велика машина найчастіше – це всього лише комплекс Наполеона, як кажуть. Мені особисто байдуже на розмір і вартість авто в потоці, важлива поведінка її водія та його ставлення до інших. Було б добре, якби усі на дорозі так думали, і з часом існуючу картину можна змінити, якщо більшість водіїв поводитись чемно.

Сергій С., блогер
– Велика повага до дороги та великих машин? Дурня то, бо повагу викликає включений вчасно поворот, і нормальна манера руху в потоці. І аж ніяк не марка автомобіля.

Об’єктивно

З наукової точки зору факт більшої поваги (в лапках чи без – тут не так важливо) до масивних автомобілів легко пояснюється психологією людини. Більший за габаритами об’єкт сприймається як більша загроза – і оточуючі водії підсвідомо намагаються відпустити його подалі від себе: хай їде з миром.

З тієї самої причини пішоходи частіше перебігають дорогу перед дрібними машинами, ніж перед вантажівками – навіть якщо легковик рухається швидше і знаходиться на менший відстані від місця переходу. Тож справа тут не стільки в повазі до дорогих автівок та їхніх власників, скільки в людських інстинктах, здобутих людством, певно, ще в епоху полювання на мамонтів.

Автомобіль більшого розміру надає його екіпажу не лише ефемерні психологічні переваги, а й реально кращий захист у випадку ДТП

А водій великого авто при цьому отримує додаткову преференцію у вигляді більшої безпеки для себе: перед ним ніхто не намагається “вскочити” чи “проскочити”, отже, ймовірність ДТП за його участю знижується.

Тож виходить, є у цій справі ще один момент, з яким, можливо, не всі погодяться: наявність такої неофіційної ієрархії за класом і розмірами авто, як не крути, сприяє безпеці на дорозі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Миськів Роман

Людина яка фанатіє від спортивних автомобілів і полюбляє грати у авмобільні ігри.

Опублікував
Миськів Роман

Останні записи

BMW готує відразу кілька гучних прем’єр, які будуть представлені вже найближчими днями

Захід Concorso d'Eleganza Villa d'Este, який пройде найближчими днями, ознаменується для баварського автовиробника BMW цілою…

20.05.2024

Volvo XC60 новий головний конкурент Tesla Model Y

Майбутній електромобіль Volvo EX60 буде оснащений акумулятором великої ємності з надшвидкою зарядкою і інноваційним автопілотом,…

20.05.2024

Шеф-дизайнер BMW показав тизер унікального концепту для Villa d’Este 2024

Домагой Дукеч, голова дизайнерського відділу BMW , представив перший тизер нового концепт-кара, який буде показано…

20.05.2024

Китайці готові затьмарити Toyota RAV4 у Європі (фото)

Китайський автовиробник BYD , відомий своїми електромобілями Dolphin і Seal, готується до європейських продажів своєї…

20.05.2024

У Мережі показали відео з новим Hyundai Palisade 2026 року

Нове покоління Hyundai Palisade 2026 вперше з'явилося на відео з включеними фарами. Кросовер, відомий під…

20.05.2024

Чому водії отримують чужі штрафи і чи можна їх не оплачувати

Чому водіям можуть приходити чужі штрафи за перевищення швидкості Часом власники авто стикаються з несправедливістю,…

20.05.2024