Новини

Найкращі кросовери і позашляховики на всі випадки життя

Share

Ринок авто в Україні спіткали зміни: з країни седанів ми перетворилися в край позашляховиків. Незважаючи на економічну нестабільність, українські автомобілісти все частіше віддають перевагу саме потужним “танкам на колесах” – кросоверам і позашляховикам.

Весь світ давно облюбував позашляховики, і Україна – не виняток. Ці автомобілі дозволяють відчути себе королем будь-якої дороги, сидіти високо і їхати довго та впевнено. Популярністю на ринку з року в рік користуються як компактні кросовери, так і величезні позашляховики.

Ще двадцять років тому 91% всіх придбаних в Україні автомобілів становили легковики. Зараз же самим популярним серед українців став клас SUV – компактні кросовери і позашляховики С-класу середньої цінової категорії. Проте, на дорогах можна зустріти справжніх автогурманів, які сідають за кермо унікальних позашляховиків.

Дані AUTO-Consulting

З кожним роком з конвеєрів світових автовировників сходить безліч найрізноманітніших позашляховиків, тому у автомобілістів часто виникають труднощі з вибором нового чотириколісного друга. Ми вирішили розібратися, які автомобілі ідеально підійдуть на різні випадки життя і для самих різних потреб.

Найпопулярніші автомобілі

Абсолютним бестселером 2020 року стало автомобіль Toyota RAV4, в активі якого 5689 реєстрацій. Базова модифікація обходиться в 704 871 грн (25 тис. доларів), але покупці переконані, що це авто коштує кожної витраченої копійки. Цей компактний кросовер пройшов перевірку часом: його виробництво запущено в Японії ще в 1994 році. Саме тому його головний козир – це, безсумнівно, родовід. Крім того, автомобіль має привабливий зовнішній вигляд, вдосконалену динаміку і широкий набір систем активної безпеки. Але експерти нагадують і про головний недолік цього “тугодума на колесах”. Так, із-за жорстких екологічних норм виробникам довелося сильно “придушити мотори”, тому автомобіль реагує на натискання на педаль газу тільки через добру секунду.

В цілому відгуки автомобілістів, які придбали це авто, дуже позитивні. Навіть ті, у кого з’явилися претензії, наприклад до динаміки, відзначають, що продати це популярне авто не складе великої проблеми.

Серед улюбленців українців – старший японський брат лідера продажів з тієї ж відмінними відгуками. Так, на рахунку Toyota Land Cruiser Prado в 2020 році – 2,6 тис. продажів. Цей рамний середньорозмірний позашляховик чудово зарекомендував себе як надійний супутник в дорозі, у подорожах та  в роботі. Автомобіль здатний видати 163 кінських сили, витрата палива в змішаному циклі руху становить від 11,6 до 11,7 літра бензину на 100 кілометрів. У четвертому кварталі світ побачила нова модифікація з потужнішим двигуном.

Відгуки про Toyota Land Cruiser Prado переважно позитивні, його “охрестили” старим добрим танком. Автомобілісти скаржаться на витрату пального, а також – незручності під час пересування по вузьким вулицям в місті.

Кросовер Kia Sportagе викликав ажіотаж серед українських автолюбителів. На його рахунку 4,9 тисяч проданих авто. Ця цифра цілком могла бути більш значною, але продажі пригальмували труднощі з поставками, які виникли на ринку в третьому кварталі. Компактний кросовер, розрахований на п’ять посадочних місць, можна сміливо назвати одним з максимально універсальних позашляховиків. Головною фішкою Kia Sportagе вважається його неймовірно красивий дизайн. Корейці – знатні модники, тому цей автомобіль з кожним перезапуском стає все більш сучасним і стильним. Ціна Kia Sportagе в Україні стартує від 552 тисяч гривень.

У відгуках українці хвалять дизайн кузова, надійність, динаміку, гарну підвіску. А грішать на звукоізоляцію і вартість обслуговування.

Nissan X-Trail – популярний компактний кросовер, на якому абсолютне бездоріжжя не підкорити, але стати владикою міських доріг і автобанів цілком можливо. Японський родовід, зручний салон, доступна ціна і багато місця, – все це далеко не повний список плюсів, за які ця машина так полюбилася автомобілістам в різних країнах. Брутальний зовнішній вигляд позашляховика виділяє його в потоці машин і тішить його водія.

Відгуки про Nissan X-Trail позитивні, тверду “четвірку” кросовер заслужив. Рефреном проходить скарга на шумоізоляцію

Renault Duster давно полюбився українським автомобілістам, які виводять спеціальні формули ідеального авто, зіставляючи ціну і якість. Вартість базової комплектації стартує від 443 100 гривень. Крім того, Renault Duster відноситься до найбільш економічних дизельних автомобілів, які не «об’їдають” своїх власників. Мінімальна витрата палива становить 4,6 л. Найпотужніша комплектація цього позашляховика оснащена дизельним турбованим мотором dCi (1,5 л), коробкою 6-EDC (QuickShift), приводом 2WD.

Відгуки про автомобілі змішані, дуже багато претензій у автомобілістів з’явилося до якості матеріалів. Разом з тим, українці відзначають, що цей автомобіль чудово підходить для наших реалій, особливо в умовах зимового бездоріжжя. Підкорювати схили в Карпатах на Рено ніхто не наважиться, зате для поїздки на дачу цей варіант просто чудовий.

Suzuki Vitara – це невеликий, але дуже спритний автомобіль, який може пристосуватися до самих різних дорожніх умов. За прийнятну ціну цей кросовер може похвалитися чудовими споживчими характеристиками.

Згідно з відгуками українців, які мали справу з цим авто, Сузукі дійсно має цілий ряд переваг над своїми конкурентами. Користувачі відзначають легкість в управлінні, слухняний тормоз та переваги клімат-контролю. Автомобілісти незадоволені об’ємом багажника і якістю матеріалів: з перших хвилин можна зрозуміти, що маєш справу з бюджетною машиною.

Nissan Qashqai традиційно користується популярністю на ринку. Автомобіль озброївся системою виявлення перешкод під час руху заднім ходом, адаптивними фарами, а також системою моніторингу «сліпих» зон. “Кашкай” полюбився  автомобілістам завдяки пристойному кліренсу, доступному бензиновому мотору і, звичайно ж, японському значку на капоті.

Відгуки користувачів дозволяють дати автомобілю високу оцінку. Скарги надходять на скромність мультимедіа.

Бонус: автомобіль Hyundai Creta, який став яскравим прикладом того, як за короткий період можна “зліпити”  імідж автомобіля. Ще недавно мало хто чув про цей цікавий позашляховик, а зараз він щільно засів в рейтингах улюблених кросоверів. Creta схожа з  хетчбеком Solaris, з більш просторим салоном.

Як не дивно, але середніх відгуків про це авто серед українців дуже мало. Його або люблять, або ненавидять – оцінки від одиниці, приправленої гнівними тирадами, і до п’ятірки з відвертими лестощами. Серця автолюбителів вимагають підлокітників і більш якісних матеріалів.

Chery Tiggo 2 – китайська міська машина, яка підкорила українців своєю ціною. Це найдешевший кросовер, який характеризують лаконічно – “дешевше бляхи”. Купити Chery Tiggo 2 в Україні можна за 308 тисяч гривень. Автомобіль стандартної комплектації має бензиновий двигун на 1,5 літри з потужністю в 106 кінських сил, паливний витрата складає 6, 2 літрів на 100 км.

Відгуки про Chery Tiggo 2 переважно змішані. Єдиний плюс, який відзначають всі користувачі, це вартість. А ось під градом критики опинилася коробка передач. Середня оцінка китайця – тверда трійка.

Брудні гонки для всієї родини

Потужні позашляховики підійдуть не тільки підкорювачам гір і боліт: це універсальне авто стане ідеальним варіантом для людей сімейних. На таких машинах можна і дітей в школу відвезти, і відправитися за місто на пікнік. Вибираючи сімейний кросовер, автомобілісти в першу чергу звертають увагу на безпеку.

Audi Q5 – тиха універсальна машина, в якій важко помітити будь-які недоліки. Можливо, трохи підкачало управління, але для сімейного авто це не є критичним промахом. Але, звичайно ж, головний критерій, який робить це авто ідеальний варіант для сімей, це безпека. Під час краш-тесту німець показав себе з кращого боку, чесно заробивши п’ять зірок з п’яти можливих. Маленькі пасажири захищені як при лобовому, так і при бічному зіткненні.

BMW X3 – солдат бувалий, який багато чому навчився у своїх попередників. Це авто поєднує відмінну динаміку, яскравий дизайн, що запам’ятовується і комфорт, без якого важко уявити гарну сімейну подорож. Звичайно ж, ще одним великим плюсом для людей сімейних є економія. Так, завдяки стратегії від BMW EfficientDynamics автомобіль здатний мінімізувати витрату палива і викиди CO2. Ну і найголовніше: кросовер показав найкращі результати в краш-тестах. Безпека дорослих пасажирів експерти оцінили в 93%, дітей – в 84%, пішоходів – в 70%

Mitsubishi Outlander PHEV можна назвати уособленням сімейного позашляховика. Цей автомобіль подарує комфорт як в крейсерському, так і в економному режимі. Цей ультрасучасний гібрид охрестили “смартфоном на колесах”, оскільки в ньому з’єднали неймовірну кількість різноманітних функцій. Хоча, справедливості заради, варто відзначити, що за весь час водій використовує тільки парочку з них. Це авто заслужило місце в шорт-листі і завдяки тому, що на кожному місці (їх всього п’ять) досить простору. Багажник, хоч і трохи менше, ніж у попередника, але скарг на це практично немає. Ну і головне – п’ять зірок, отриманих на краш-тесті, які підтверджують, що сім’я з дітьми в цьому авто може відчувати себе безпечно.

 

Брутальні “змішувачі бруду”

Деякі автомобільні експерти іронічно посміхаються, коли чують про велике і чисте кохання багатьох людей до позашляховиків. Вони переконані, що насправді більшість хоче виключно збільшений кліренс, масивні колеса і агресивну зовнішність, властиві позашляховикам. Тим не менш, є справжні титани доріг, які, хоч і влетять в копійку, але окупляться з надлишком.

Mercedes-Benz G-Class (W463) – це найпотужніший автомобіль, який розсікає суворі українські дороги. Одного погляду на нього достатньо, щоб зрозуміти, що перед тобою машина, яку нічим не злякати. Більше тисячі українців купили цей «танк», хоча останнім часом продажі різко скоротилися. І виною цьому ціна, яка здатна проїсти в бюджеті пролом розміром з сам позашляховик: мінімальна вартість комплектації складає 134 000 зелених.

Незважаючи на те, що люди часто називають все позашляховики “джипами”, саме Grand Cherokee є тим самим джипом, про який з дитинства мріє кожен хлопчисько. Цей автомобіль може потягатися з Mercedes-Benz G-Class в потужності, але, в той же час має серйозну перевагу перед конкурентом. Так, вартість бази становить 45 000 доларів. Агресивності зовнішності Черокі додає особливий “прищур” фар, які у нових джипів максимально вузькі.

Land Rover Discovery – ще один позашляховик, який явно не підведе в будь-яких умовах. Ціна автомобіля в Україні стартує від 63 000 доларів, але, побачивши кількість пропонованих аксесуарів до автомобіля, важко не витратити на них ще кілька тисяч. Пару років назад Діскавері перевірили в непростих умовах Карпатських схилів, де модель заробила максимальні п’ять балів. Останні покоління можуть похвалитися легкістю, але навіть в максимально агресивній комплектації цей позашляховик демонструє ідеальну прохідність по болотистих місцевостях.

Позашляховики-підкаблучники

Позашляховики облюбували не тільки чоловіки, але і представниці прекрасної половини людства. Свідченням цієї теорії є новина про появу брутального суперджипа Rezvani Tank, який перефарбували в ніжно-рожевий колір. Швидше за все, цей грубий позашляховик облюбувала справжнісінька Барбі, яка не тільки зробила його рожевим, але і дуже яскраво прикрасила салон. Надихнувшись цією новиною, ми вирішили також подумати над тим, які позашляховики ідеально підійдуть для автоледі. Справедливості заради, варто відзначити, що сучасні жінки часто не відстають від чоловіків і відмінно розбираються не тільки в дизайні, але і в тому, що знаходиться під капотом у залізного коня 🙂

Mazda CX-5 – не просто “гарненька машинка”, хоча саме це відразу впадає в очі. Справа в тому, що японці зуміли зробити цей автомобіль серйозним конкурентом преміум-класу, і ключову роль в цьому зіграли саме колір і дизайн екстер’єру. Але не тільки “смачний” колір робить Мазду жіночим фаворитом – “драйверський” характер автомобіля робить його привабливим для мам, які люблять швидкість. Крім того, Mazda CX-5 ще до своєї появи стала дуже бажаним автомобілем, завдяки заслугам своїх попередників, які чесно заробили бездоганну репутацію на ринку.

Nissan Juke – ідеальний автомобіль для міських доріг, який жінки високо цінують за компактність і маневреність. Крім того, в 2021 році світ побачить Nissan Juke другого покоління, що звучить дуже багатообіцяюче. Приємний бонус полягає в тому, що лінійка фірмових аксесуарів автогіганта дозволить легко і стильно персоналізувати засіб пересування вимогливої автолюбительки.

Range Rover Evoque справедливо пов’язують саме з чоловічим транспортом, але є і мініатюрна версія, яка ідеально підходить для жінок. Закохатися в цю машину можна, як мінімум, через  “вишукану зовнішність”. Крім того, цей дамський угодник підкорює своєю варіативністю і сучасністю. Range Rover Evoque може похвалитися системою Touch Pro з 10-дюймовим тачскріном для деяких функцій авто. Цей позашляховик свій як на асфальті мегаполісу, так і на абсолютному бездоріжжі, якщо раптом жіноча душа забажає максимального екстриму!

Старий позашляховик борозни не зіпсує

Звичайно ж, кожен автомобіліст мріє про “тепленький” автомобіль, який тільки зійшов з конвеєра, але в реальності українці найчастіше купують саме б / у автомобілі. Благо, позашляховики і тут зарекомендували себе як надійні товариші, які при належному догляді не підведуть і через роки. Разом з тим на ринку представлені SUV самої різної комплектації, тому не всі можуть служити вірою і правдою протягом тривалого періоду часу. Але є і ті, яким вік дарма.

Honda CR-V зарекомендувала себе як  машина з показниками надійності 98.7%. Якщо якісь несправності і з’являлися, то вони були пов’язані з гальмівною системою, коробкою передач і зчепленням.

Ще один автомобіль з відмінними відгуками експертів, – Volvo XC60, якому нарахували 97.7% “незламності”. В одному зі свіжих рейтингів, Вольво зумів обігнати настільки популярні моделі, як Audi Q5 або Skoda Kodiaq.

До трійки лідерів також відносять Kia Soul, який з натяжкою можна назвати класичним позашляховиком, але не включити його в список важко. Справа в тому, що експерти британського видання «Whatcar?» в своєму списку надійних старих авто цю машину зробили абсолютним лідером з 100% надійності 2014-2019 року випуску.

Таким чином, мода на позашляховики є тенденцією останніх років в Україні. Незважаючи на нестабільну економічну ситуацію, люди хочуть відчувати себе в безпеці хоча б там, де від них це залежить. Тому їх не лякає навіть те, що кросовери в обслуговуванні обходяться набагато дорожче, ніж седани або хетчбеки. Швидше за все, найближчим часом ця тенденція мінятися не буде, на відміну від самих позашляховиків. З кожним роком вони стають все більш сучасними, безпечними і екологічними.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Електричний Range Rover знає секрет збільшення запасу ходу

Перший повністю електричний Range Rover наближається до свого дебюту і з ним розкриваються нові подробиці,…

21.05.2024

Jeep Avenger 4xe отримав довгоочікувану позашляхову опцію

22 травня Jeep представить Avenger 4xe - перший повнопривідний варіант субкомпактного кросовера Avenger, що продається…

21.05.2024

Відбувся анонс виходу Toyota GR Corolla з автоматичною коробкою передач

Японська компанія Toyota готує до випуску GR Corolla із автоматичною коробкою передач. Це рішення було…

21.05.2024

У Німеччині розкрили несподівані результати ресурсного тесту автомобілів: машини BMW та Audi міцніші за всіх

Німецький автомобільний портал Auto Bild з 2000 року проводить так звані довгострокові ресурсні тести, в…

21.05.2024

Ford запатентувала клімат-контроль для багажників електромобілів

Ford подала патент на нову технологію, яка робить передні багажники електромобілів, або франки, ще кориснішими.…

21.05.2024

Це вам не іграшки: компанія Tesla прибрала важливу опцію зі своїх електромобілів

Tesla припинила постачання нових Model S та Model X з підтримкою ігор від Steam, яку…

21.05.2024