Categories: Новини

Чому в Україні різко дешевшає автогаз і коли він знову почне дорожчати?

Share
За 2 останніх місяці скраплений автомобільний газ в Україні подешевшав майже на 5 грн. І сьогодні його ціна – 11 гривень. А це, фактично, 1/3 вартості бензину або дизпалива. Експерти розповіли читачам AUTO-Consulting, чому так відбувається, і чи залишиться таке співвідношення і далі.
За даними «Консалтингової групи А-95», середня ціна на автомобільний газ по Україні, на початку грудня 2018 р була близько 15,5 грн., А на початок лютого стала майже 11 грн. Тобто – знизилася на одну третину. І ця тенденція продовжується. Поки що. 

З приводу того, з чим пов’язано таке зниження ціни, існує кілька версій. Більше того, зниження ціни – це результат дії відразу декількох факторів, які одночасно проявилися.

Зокрема, аналітик «Консалтингової групи А-95» Артем Куюн розповів AUTO-Consulting, що падіння ціни безпосередньо пов’язано зі зміною структури поставок газу. В кінці минулого року структура постачання українського ринку дещо змінилася.Зокрема, збільшилися поставки по довгим контрактами, в той час як поставки по «спотовими» операціях (день в день) також збереглися. Ці зміни привели до потужного надлишку газу, який потягнув ціни вниз. Через ситуації, що склалася з’явився значний перекіс у цінах: внутрішні виробники через загрозу «затоварення» сильно знизили ціни, в той час як імпортні поставки так не подешевшали. 

Кілька інші причини зниження ціни газу бачить заступник директора НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев. Зокрема, він повідомив AUTO-Consulting, що велика частина українського газового ринку сьогодні в тіні. І наявність «сірого» ринку диктує правила гри офіційним продавцям, які змушені стримувати ціни. Це – одна з причин. Ще одна причина в тому, що ринок автомобільного скрапленого газу в Україні – сезонний. І взимку на газ менше попит, ніж влітку. Як мінімум, через те, що газ в цей час не купують для своїх авто дачники і пенсіонери. А також – через те, що при низьких температурах газ низької якості (тіньові поставки) не можна використовувати. У великих мережах АЗС продають пропан-бутан. А на «сірому» ринку, за словами пана Рябцева, – технічний або побутовий газ. Тому, влітку ціна газу ближче до вартості бензину, а взимку – далі від неї. Оптимальне співвідношення вартості газ / бензин – ½ (0,5), але влітку це співвідношення може бути 0,6, а взимку – 0,3.

Геннадій Рябцев також відзначив, що теоретично взимку мало б подешевшати і паливо (бензин, дизель). У всякому разі, бензин і дизель повинні були б коштувати дешевше, ніж вони коштують сьогодні. Але великі мережі АЗС в Україні конкурують між собою не цінами на стелах, а програмами лояльності, які дають знижки постійним клієнтам. 

Продавці ж газу конкурують тільки ціною. І «сірий» ринок тягне ціни на газ вниз. 

Цінові перспективи
Чого ж чекати далі власникам автомобілів з ГБО? Чи будуть ціни на газ і далі знижуватися, або підуть в гору? У цих питаннях експерти одностайні.

На думку Артема Куюна, З огляду на частки різних джерел постачання України газом, сьогодні обгрунтований рівень цін в роздробі знаходиться в районі 11,9-12,3 грн / л.Очікується, що профіцит ресурсу збережеться ще, як мінімум, в лютому. Потім поступово почнеться вирівнювання цін, а саме невелике зростання до обґрунтованого на той час рівню. 

Геннадій Рябцев також вважає, що ціни на газ будуть рости. Рости в міру пожвавлення попиту. Тобто, до літа співвідношення вартості газ / бензин буде приблизно 0,6. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Leave a Comment

View Comments

  • і ні слова про те,що він подешевшав у безпосередніх виробників за кордоном.а це означає,що при ціні 16 на варювали 8-9 гривень на літрі,а тепер тільки 3...краще-б написали,що вибори близько.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Відбувся дебют нових базових версій Mercedes-Benz EQA та EQB

У відповідь на зростання попиту на електромобілі Mercedes-Benz оголосив про значне зниження стартової ціни на…

02.05.2024

Tesla Model Y залишається найпопулярнішою моделлю американської марки

Tesla Cybertruck став одним із найбільш значних запусків в автомобільній індустрії США минулого року, не…

02.05.2024

Volkswagen знову оновив хетчбек ID.3 (фото)

Volkswagen оснастив ID.3 штучним інтелектом ChatGPT. Також електрокари отримали мультимедійну систему останнього покоління з дисплеєм…

02.05.2024

Найдешевший кросовер Nissan скоро оновиться (фото)

Компанія Nissan ввела у свою модельну лінійку кросовер Magnite у 2020-му році. Автомобіль виявився найдоступнішим…

02.05.2024

Компактний кросовер Renault Symbioz 2025 повністю розсекретили

Компанія Renault показала нового представника компактних кросоверів під назвою Symbioz. Ця модель завершує наступ на…

02.05.2024

Cadillac показав новий кросовер Optiq для китайського ринку (фото)

Cadillac представив молодіжний кросовер Optiq "на батарейках". Нова модель дебютувала на автосалоні в Пекіні, і…

02.05.2024