Categories: Новини

Український парламент поклав кінець «євробляхам»

Share

Спритні перегонники більше не зможуть оформлювати на одну литовську фірму сотні авто і переганяти їх до України без сплати податків і акцизів. У Верховній Раді вже прийняли у першому читанні “закони Южаніної”, які передбачають внесення фінансової гарантії при тимчасовому ввезенні авто. Якщо порушити правила, то держава забере заставу собі.

Як в Україні пропонують змінити правила для “єврономерів” і як оформлюватимуть гарантії.

Українців на “єврономерах” зобов’яжуть вносити гарантії. Чинна система фактично дає українцям “умовне повне звільнення” від сплати податків і акцизів при ввезенні нерозмитнених авто, заявила глава профільного комітету, нардеп від БПП Ніна Южаніна. Машини оформлюють на литовські фірми, а українським водіям видають генеральні довіреності.

Прийняті за основу законопроекти (№8488 і №8487) не тільки посилять штрафи і контроль, а й зобов’яжуть при ввезенні машини вносити грошову гарантію. “Пересування громадянами України в митному режимі транзиту без фінансової гарантії (грошової застави у вигляді митних платежів) надалі буде неможливим”, — заявила депутат.

Всі машини на єврономерах в Україні перебувають у режимі тимчасового ввезення. З моменту, як вони перетнули кордон, є всього лише один рік для того, щоб вивезти авто з території країни. І якщо українець порушує зазначені терміни (а отже і Митний кодекс), він має нести за це відповідальність.

Навіщо платити гарантію. Фінансова гарантія — гроші, які держава отримає, якщо власник авто обдурив митників і вирішив кататися на авто без української реєстрації та не платити за розмитнення. В результаті в українців зникне стимул ввозити “єврономери”: заплатити доведеться стільки ж, скільки і за звичайного розмитнення.

Як порахують розмір гарантії. У чинному Митному кодексі сказано: “розмір фінансової гарантії визначається органом доходів і зборів виходячи з суми митних платежів, які підлягають сплаті при випуску товарів для вільного обігу на митній території”. Як пояснює юрист Олександр Плахотник, це означає, що розмір такої гарантії має відповідати вартості розмитнення. “Якщо визначити вартість неможливо, то розмір гарантії рахують, виходячи з максимальних ставок”, — зазначає юрист.

Для прикладу розрахуємо, яку гарантію доведеться заплатити при ввезенні п’ятирічного автомобіля вартістю 8 тис. євро з обсягом двигуна 2 тис. куб.см. Для цього використовуємо калькулятор розмитнення, який показує розмір всіх платежів до і після прийдешніх нововведень. Так, за таких умов вартість розмитнення буде близько 3,1 тис. євро.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Leave a Comment

View Comments

  • Конченые депутаты. Дебильная страна. Народ-быдло. Он, народ, должен дохнуть, ходить пешком, кланяться панам на авто. На то он и народ-кизяк. Вы этого добивались на своем майдане? Этого хотели? Получили. Радуйтесь. Европа,мля. И на 5 году этой революции я очень хочу увидеть на выборах как власть поменяется. Как придут другие. И услышать вой что опять как в прошлом веке потяряли Украину. Не буду радоваться. Нет. Но с чистой совестью скажу-заслужили. Государство которое считает свой народ быдлом не имеет права на существование. І ні мова, ні томос не допоможуть-якщо люди не дурні то вони оцінять "піклування" про себе. За 5 років напіклувались. Досить. Дістали.

  • все для людей .чтоб жить нам лучше было в топку юханину и всех кто за голосовать будет

  • Такі гарантії повинні оплатити і ті, хто вже ввіз свої машини і перебувають тут більше року, або ж вивезти ці машини з країні. Це буде справедливо по відношенню до тих, хто розмитнив авто по повній вартості у відповідності до закону.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Toyota, Nissan та Honda об’єднують зусилля для створення нового покоління автомобілів

Японія та японські виробники автомобілів продовжують робити нові кроки, щоб випередити своїх конкурентів. За повідомленнями,…

17.05.2024

Tesla Cybertruck зіткнувся із серйозною проблемою корозії

Кібервантажівка — це щонайменше спірний автомобіль. Але більшість фанатів Tesla, здається, прийняли його з ентузіазмом.…

17.05.2024

Новий Renault 5 б’є рекорди за попередніми замовленнями ще до старту продажів

Новий Renault 5 збирає рекордну кількість попередніх замовлень, незважаючи на відсутність оголошених цін та дати…

17.05.2024

На фото показали новий кросовер BMW X3

Німецький кросовер BMW X3 2025 зараз проходить етап дорожніх випробувань. Його вже неодноразово помічали під…

17.05.2024

Новий кросовер Dacia Stepway показали на неофіційних зображеннях

У гамі компанії Renault та її суббренду Dacia версія Stepway завжди була призначена для того,…

17.05.2024

Один з найбільш непривабливих автомобілів у світі повернеться як конкурент Renault Duster

На початку квітня цього року в Мережу випливли плани концерну Stellantis, що володіє брендом Fiat,…

17.05.2024