Новини

В Україні можливе зниження цін на дизельне паливо

Share

В Україні оператори оптового паливного ринку почали знижувати ціни на дизельне паливо, незважаючи на підвищення акцизів з 1 вересня 2024 року. Про це повідомляє видання enkorr.

З вересня 2024 року в Україні набув чинності новий закон, який передбачає поетапне підвищення акцизів на бензин, дизельне паливо та автогаз до рівня Європейського Союзу. На першому етапі акциз на бензин зріс до 242,60 євро за 1000 літрів, на дизельне паливо – до 177,60 євро, а на скраплений газ – до 148 євро.

Відповідно до нових акцизів, мережі АЗС почали підвищувати ціни, хоча наразі зростання є мінімальним. Деякі експерти прогнозували, що у вересні 2024 року бензин А-95 подорожчає на 1,5 грн за літр, дизельне паливо – на 2 грн за літр, а автогаз – на 5-7 грн за літр через найбільше збільшення акцизу на скраплений газ.

Експерт паливного ринку Дмитро Леушкін вважає, що до 1 січня 2025 року дизельне паливо в Україні може подорожчати приблизно на 5,5 грн за літр. Це пов’язано з двома етапами підвищення акцизів (другий етап запланований на 1 січня 2025 року), можливим введенням щомісячного авансового внеску на заправку (може бути впроваджено у жовтні цього року) та набранням чинності закону про мінімальні необхідні запаси пального (наприкінці 2024 року).

Однак найближчим часом ціна дизельного пального в Україні може стабілізуватися або навіть знизитися. Це пов’язано з кількома факторами: зниженням зовнішніх котирувань, зменшенням попиту і великими запасами дизеля. Так, у серпні 2024 року трейдери імпортували до України 664 тисячі тонн дизельного пального, що на 23% більше порівняно з липнем цього року.

Зараз середня ціна дизельного пального в Україні становить 52,86 грн за літр. Найдорожче воно продається у Чернігівській області – в середньому 53,87 грн за літр (за винятком Донецької області, де тривають активні бойові дії з російськими окупантами).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Миськів Роман

Людина яка фанатіє від спортивних автомобілів і полюбляє грати у авмобільні ігри.

Опублікував
Миськів Роман
Tags: пальне

Останні записи

Мобілізація автомобілів в Україні: у кого можуть забрати машину у вересні

Якщо автомобіль зазнав ушкоджень під час мобілізації, його власник має право на компенсацію. Для цього…

10.09.2024

Експерти перерахували 10 крутих автомобілів, зіпсованих поганими версіями

Коли виробники прагнуть досягти успіху на автомобільному ринку, вони іноді намагаються привернути більше клієнтів, випускаючи…

10.09.2024

Нові Mitsubishi Pajero та Pajero Sport з’явилися на реалістичних зображеннях без камуфляжу

Останніми тижнями автомобільна преса активно обговорює чутки про нове покоління позашляховиків Mitsubishi Pajero та Pajero…

10.09.2024

Обережно: за цей маневр вас можуть позбавити прав на рік — попередження поліції

В Україні існує стереотип, що позбавлення прав можливе лише за серйозні порушення правил дорожнього руху,…

10.09.2024

В Україні запровадять систему відеоспостереження за автомобілями

В Україні планують впровадити нову систему відеомоніторингу за фізичними особами, автомобілями та іншими транспортними засобами.…

10.09.2024

Audi почала тестувати новий 800-сильний RS 6 Avant e-tron: перші фото

Нещодавно компанія Audi представила новий Audi A6 Avant e-tron, але незабаром очікується ще один важливий…

10.09.2024